Smaakstoffen voor e-sigaret schadelijk voor gezondheid

Smaakstoffen voor e-sigaretten vormen een gezondheidsrisico. Van de tabakssmaken zijn er 7 schadelijk, waarvan 2 kankerverwekkend kunnen zijn. Het RIVM wil een verbod op deze 7 smaakstoffen.

smaken verboden vapen

Alleen tabakssmaak nog toegestaan

E-liquids om e-sigaretten aantrekkelijker te maken, zijn er in allerlei smaakjes. De smaken variëren van banaan, zure matten en drop tot whisky, cappuccino en cola.

Vanaf 1 juli zijn  deze smaken verboden en zijn alleen smaakstoffen met tabakssmaak nog toegestaan. Er zijn in totaal 23 tabaksstoffen die wel zijn toegestaan, maar het RIVM wil hier verandering in hebben.

Wist je dat...

...op 1 juli 2020 het rookverbod werd uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. 

eliquids schadelijk

Smaakstoffen zijn ook kankerverwekkend

Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat 7 e-liquids schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Van 2 stoffen is de damp kankerverwekkend, en van 1 andere stof kan de damp leiden tot allergie.

Daarnaast zijn van 4 andere stoffen niet de effecten van de damp bekend, maar wel dat deze in vloeibare vorm schadelijk zijn voor de longen of andere risico’s met zich meebrengen. Het RIVM wil daarom een verbod op al deze 7 e-liquids.

Wist je dat...

...er volgens het RIVM minder schadelijke stoffen voorkomen in een e-sigaret dan in een normale sigaret? Beide soorten bevatten ongezonde stoffen. Naar de langdurige effecten bij structureel gebruik van een e-sigaret wordt veel onderzoek gedaan. 

risico vapen

Risico’s van meeste smaakstoffen niet bekend

Van de andere 16 smaakstoffen is er nog te weinig informatie om vast te kunnen stellen of die schadelijk zijn voor de gezondheid of niet.

Het RIVM legt daarom voor deze 16 smaakstoffen 2 opties voor aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): of deze stoffen worden ook niet toegestaan, of ze blijven wel beschikbaar, om mensen te kunnen helpen met het stoppen met roken.

Wist je dat...

...veel mensen overstappen van normale sigaret naar e-sigaret om minder te roken?

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingssupplementen in amateursport populair maar risicovol

Voedingssupplemen­t­e­n in amateursport populair maar risicovol

Een kwart tot een derde van de amateursporters gebruikt sportsupplementen. Vaak weten de sporters niet precies wat ze ge...

Strengere eisen nodig voor pesticiden

Strengere eisen nodig voor pesticiden

Er zijn aanwijzingen dat pesticiden de kans vergroten op ziekten als alzheimer en parkinson. Het RIVM vindt daarom dat e...

meer bewegen

Wat levert meer beweging op?

Het behalen van bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord zorgt niet alleen voor verbetering van de volksgezondhe...

drinken

Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit ...

Gezondeten.nl | Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht zijn minder vaak positief over hun gezondheid dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht. Dat blij...

Toon meer (186)