Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Niet alleen lichamelijke factoren kunnen zijn een oorzaak van diabetes type 2. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ook mensen die alleen zijn en weinig sociale steun krijgen een hoger risico lopen op het krijgen van diabetes type 2. 

Sociale aspect

Veel onderzoeken richten zich op de fysieke oorzaken van diabetes type 2, zoals overgewicht en weinig beweging. Maar onderzoekers uit de Maastricht Studie, een studie onder de Zuid-Limburgse bevolking, keken dit keer wat er bekend was over de invloed van sociale relaties op diabetes type 2.

Hoger risico op ontstaan en op complicaties

De onderzoekers keken naar mensen die alleen leven en weinig sociale steun hebben. Ze keken niet naar mensen die eenzaam zijn.

Uit de studie blijkt dat mensen die alleen leven met weinig sociale support een groter risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook was er in deze groep  een hoger risico op complicaties van diabetes type 2. Vooral problemen met hart en nieren kwamen bij deze patiënten vaker voor dan bij mensen die samenwoonden of meer sociale support kregen.

Alleen wonen als risicofactor

Volgens de onderzoekers hebben mensen die alleen wonen zelfs net zoveel kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 als mensen met obesitas of hoge bloeddruk.

In een aanvullende studie vonden ze ook licht bewijs dat betere sociale relaties ervoor zorgen dat mensen wat beter om kunnen gaan met hun ziekte. Als mensen meer sociale steun kregen, had dat ook een gunstig effect op hun bloedsuikerwaardes.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Maastricht UMC+ (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Helft diabetespatiënten niet bewust van gezondheid risico’s

Helft diabetespatiënte­n niet bewust van risico’s voor hart en vaten

Mensen met diabetes type 2 lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar de helft van de patiënten is zich hier n...

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

Selenium lijkt hart te beschermen

Selenium lijkt hart te beschermen

Nederlanders hebben relatief weinig selenium in het bloed. En dat vergroot de kans op hartfalen, zo blijkt uit Nederland...

Gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker veranderen?

Gaat het bevolkingsonderzo­e­k darmkanker veranderen?

Nu krijgen senioren elke twee jaar een oproep voor de darmkankerscreening. Maar misschien is voor sommige mensen elke dr...

Hoeveel moet je bewegen voor een gezond hart?

Hoeveel moet je bewegen voor een gezond hart?

Beweging is gezond. Maar hoeveel moet je precies bewegen om je risico op hart- en vaatziekten maximaal te verkleinen? On...

Toon meer (-8)
Volg ons