Het metabolisme - de snelheid waarmee je calorieën verbruikt – blijft constant tussen je 20-ste en 60-ste levensjaar. Pas daarna daalt het totale energieverbruik van het lichaam.
Stofwisseling daalt pas na zestigste levensjaar
Van puberteit tot menopauze
Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst nauwkeurig ons metabolisme in kaart gebracht, van geboorte tot ouderdom. Er zijn veel fysiologische veranderingen tijdens het opgroeien en ouder worden.
In sommige leeftijdsfasen zoals de puberteit of de menopauze, zijn meer veranderingen dan in anderen. Maar deze typische mijlpalen in het leven blijken weinig invloed te hebben op onze stofwisseling.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDaling pas vanaf 60 jaar
Uit deze nieuwe studie, gepubliceerd in Science, blijkt nu dat het metabolisme piekt tijdens het eerste levensjaar. baby’s hebben dus relatief gezien de hoogste stofwisseling en verbruiken het snelste calorieën. Vanaf het eerste levensjaar daalt het metabolisme vervolgens geleidelijk naar een volwassen niveau.
Dit niveau blijft constant tussen de leeftijd van ongeveer 20 en 60 jaar. De achteruitgang van het metabolisme start volgens de onderzoekers dus later dan gedacht: gemiddeld genomen pas vanaf ons zestigste.
Calorieën
De wetenschappers analyseerden de gegevens van meer dan 6.600 proefpersonen uit 29 landen, in leeftijd variërend van een week oud tot 95 jaar.
In het onderzoek werd de gouden standaard gebruikt voor het meten van het totale energieverbruik: tweevoudig gemerkt water, ook wel zwaar water genoemd. Het is erg duur onderzoek en daarom zijn dit soort studies wereldwijd vrij beperkt uitgevoerd.
Om die reden besloten meerdere laboratoria over de hele wereld om hun onderzoeksgegevens vanaf de jaren tachtig tot nu toe te verzamelen in één database. De publicatie in Science is gebaseerd op de data uit die verzameling.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie