Verzadigd vet niet de boosdoener?

Terwijl welvaartsziekten toenamen, is het gehalte aan verzadigd vet in de Amerikaanse voeding gelijk gebleven. Dat roept de vraag op of verzadigd vet wel zo ongezond is als altijd gedacht.

De voedingsgewoonte in de VS is veranderd

Bewerkte voeding 

In de afgelopen 200 jaar zijn de voedingsgewoonten in de Verenigde Staten drastisch veranderd, zo blijkt uit onderzoek naar de voedselconsumptie van Amerikanen tussen 1800 en 2019. De verandering is niet wat in de lijn der verwachting lag.

De meest opvallende verandering in de Amerikaanse voeding is juist niet een toename van het verzadigd vetgehalte. Dat is relatief stabiel gebleven. Nee, het meest opvallend is een toename van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank.

In 1800 was minder dan 5 procent van de voeding bewerkt. Inmiddels is dat toegenomen tot meer dan 60 procent

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Dit onderzoek laat ook zien dat de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen als verse groente en fruit is afgenomen. 

Welvaartsziekten

De toename van bewerkte voeding ging gelijk op met de toename van welvaartsziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit betekent niet automatisch dat bewerkte voeding deze ziekten veroorzaakt. Dit type onderzoek kan dat niet werkelijk aantonen.

Wel spreken de resultaten de heersende opvatting tegen dat verzadigd vet de boosdoener is. De onderzoekers vonden namelijk geen verband tussen welvaartsziekten en verzadigd vet.

Op basis van hun onderzoek speculeren de onderzoekers dat suikers en geraffineerde granen eerder een verband houden met de toename van welvaartsziekten dan verzadigd vet. De sterkste relatie zien zij met (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten of proteïnen worden niet alleen gebruikt als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsproce...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

palmolie

Palmolie: één van de meest gebruikte soorten olie ter wereld

Palmolie is een van de meest gebruikte soorten olie ter wereld. De olie biedt, bij beperkt gebruik, enkele gezondheidsvo...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoordelen en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amerikaan...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'