Terwijl welvaartsziekten toenamen, is het gehalte aan verzadigd vet in de Amerikaanse voeding gelijk gebleven. Dat roept de vraag op of verzadigd vet wel zo ongezond is als altijd gedacht.
Verzadigd vet niet de boosdoener?
Bewerkte voeding
In de afgelopen 200 jaar zijn de voedingsgewoonten in de Verenigde Staten drastisch veranderd, zo blijkt uit onderzoek naar de voedselconsumptie van Amerikanen tussen 1800 en 2019. De verandering is niet wat in de lijn der verwachting lag.
De meest opvallende verandering in de Amerikaanse voeding is juist niet een toename van het verzadigd vetgehalte. Dat is relatief stabiel gebleven. Nee, het meest opvallend is een toename van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank.
In 1800 was minder dan 5 procent van de voeding bewerkt. Inmiddels is dat toegenomen tot meer dan 60 procent.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDit onderzoek laat ook zien dat de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen als verse groente en fruit is afgenomen.
Welvaartsziekten
De toename van bewerkte voeding ging gelijk op met de toename van welvaartsziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit betekent niet automatisch dat bewerkte voeding deze ziekten veroorzaakt. Dit type onderzoek kan dat niet werkelijk aantonen.
Wel spreken de resultaten de heersende opvatting tegen dat verzadigd vet de boosdoener is. De onderzoekers vonden namelijk geen verband tussen welvaartsziekten en verzadigd vet.
Op basis van hun onderzoek speculeren de onderzoekers dat suikers en geraffineerde granen eerder een verband houden met de toename van welvaartsziekten dan verzadigd vet. De sterkste relatie zien zij met (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie