Verzadigd vet niet de boosdoener?

Terwijl welvaartsziekten toenamen, is het gehalte aan verzadigd vet in de Amerikaanse voeding gelijk gebleven. Dat roept de vraag op of verzadigd vet wel zo ongezond is als altijd gedacht.

De voedingsgewoonte in de VS is veranderd

Bewerkte voeding 

In de afgelopen 200 jaar zijn de voedingsgewoonten in de Verenigde Staten drastisch veranderd, zo blijkt uit onderzoek naar de voedselconsumptie van Amerikanen tussen 1800 en 2019. De verandering is niet wat in de lijn der verwachting lag.

De meest opvallende verandering in de Amerikaanse voeding is juist niet een toename van het verzadigd vetgehalte. Dat is relatief stabiel gebleven. Nee, het meest opvallend is een toename van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank.

In 1800 was minder dan 5 procent van de voeding bewerkt. Inmiddels is dat toegenomen tot meer dan 60 procent

Tip

Dit onderzoek laat ook zien dat de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen als verse groente en fruit is afgenomen. 

Welvaartsziekten

De toename van bewerkte voeding ging gelijk op met de toename van welvaartsziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit betekent niet automatisch dat bewerkte voeding deze ziekten veroorzaakt. Dit type onderzoek kan dat niet werkelijk aantonen.

Wel spreken de resultaten de heersende opvatting tegen dat verzadigd vet de boosdoener is. De onderzoekers vonden namelijk geen verband tussen welvaartsziekten en verzadigd vet.

Op basis van hun onderzoek speculeren de onderzoekers dat suikers en geraffineerde granen eerder een verband houden met de toename van welvaartsziekten dan verzadigd vet. De sterkste relatie zien zij met (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

zout eten

Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en v...

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat con...

Plantaardige kaas gezond

Is plantaardige kaas gezond?

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te koop. Maar zijn deze wel gezond? De Consumentenbond testte d...

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Volgens wetenschappers van Wageningen University & Research wel. Zij hebben als eerste ontdekt dat mensen kunnen rui...

Toon meer (211)