Palmolie: één van de meest gebruikte soorten olie ter wereld

Palmolie is een van de meest gebruikte soorten olie ter wereld. De olie biedt, bij beperkt gebruik, enkele gezondheidsvoordelen.

Palmolie wordt verwerkt in allerlei voedingsmiddelen, waardoor je er ongemerkt ook te veel van binnen kunt krijgen. Een te hoge consumptie van de olie levert risico’s op voor je gezondheid, onder andere voor je hart.

Ook de gevolgen van de productie van palmolie zijn zorgwekkend. Het heeft een vergaand effect op het milieu, voor de gezondheid van wilde dieren en op het leven van de inheemse bevolking van de landen waar de productie plaatsvindt.

In dit artikel vertellen we je wat palmolie precies is en wat het doet voor je gezondheid.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

palmolie

Wat is palmolie? 

Palmolie is olie die afkomstig is van de vlezige vrucht van oliepalmen. De vruchten hebben een oranjerode kleur en zijn eivormig en langwerpig. Ze groeien in trossen, waar ze met honderden bij elkaar zitten.

De belangrijkste bron van deze olie is de Elaeis guineensis-boom, die groeit in de kustlanden van West- en Zuidwest-Afrika, waaronder Angola, Gabon, Liberia, Sierra Leone en Nigeria.

De laatste jaren heeft de groei van oliepalmen zich ook uitgebreid naar Zuidoost-Azië, waaronder Maleisië en Indonesië. Deze twee landen produceren momenteel meer dan 80% van de palmolie in de wereld.

Palmolie is inmiddels een van de goedkoopste en populairste oliën ter wereld. Het vormt een derde van de wereldwijde productie van plantaardige olie.

Wist je dat...

Palmolie niet hetzelfde is als palmpitolie? Ze zijn allebei afkomstig van dezelfde plant, maar palmpitolie wordt specifiek gewonnen uit het zaad van de vrucht. Hierdoor heeft het andere eigenschappen dan palmolie.

wat is palmolie

Ongeraffineerde palmolie vs. geraffineerde palmolie

Palmolie bestaat zowel in ongeraffineerde als geraffineerde vorm. Ongeraffineerde palmolie is ruwe olie die rechtstreeks uit de palmplant wordt geperst.

Het is roodachtig van kleur, met een aparte geur en smaak. Dit type wordt bijvoorbeeld gebruikt in de traditionele keuken in West-Afrikaanse landen, zoals Nigeria.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Geraffineerde palmolie daarentegen heeft een aantal bewerkingen ondergaan, om het een neutrale kleur en smaak te geven. Dit is de olie die wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en dit is dan ook de variant die we hier voornamelijk kennen.

Palmolie voedingswaarden

Eén eetlepel (ongeveer 14 gram) van de olie bevat de volgende voedingswaarden:

 • 120 kcal
 • 0 gram eiwitten
 • 0 gram koolhydraten
 • 14 gram vetten, waarvan 7 gram verzadigd
 • 0 gram vezels

Palmolie bestaat dus volledig uit vet. Ongeveer 50% hiervan is verzadigd, 40% enkelvoudig onverzadigd en 10% meervoudig onverzadigd.

De olie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. En daarom kun je er beter niet te veel van binnenkrijgen, verzadigd vet staat bekend om zijn negatieve effect op je gezondheid.

Tip

Wil je je inname van palmolie verlagen? Lees dan de labels van de producten die je koopt. Hierop staat palmolie altijd vermeld bij de ingrediënten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
palmolie vitamines

Vitaminen en mineralen in palmolie

Zoals je misschien al verwacht, zitten er weinig tot geen vitaminen en mineralen in palmolie. De enige vitamine die het bevat is vitamine E.

Met een eetlepel van de olie krijg je 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van deze vitamine binnen.

Van alle mineralen bevat palmolie alleen ijzer. Maar deze hoeveelheid is zo klein, dat het een verwaarloosbaar percentage van de ADH vormt.

Is palmolie gezond?

Palmolie wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.

Gezonde hersenen

Palmolie is een goede bron van een vorm van vitamine E die sterke antioxidante eigenschappen heeft. Hiermee kan het de gezondheid van je hersenen ondersteunen.

Onderzoeken suggereren dat deze vorm van vitamine E ook de meervoudig onverzadigde vetten in je hersenen kunnen helpen beschermen. Het zou de voortgang van dementie kunnen vertragen, het risico op een beroerte kunnen verkleinen en de groei van hersenletsels kunnen helpen voorkomen. 

Maar er is meer onderzoek nodig om dit met zekerheid vast te kunnen stellen.

palmolie gezond

Een gezond hart

Hoewel over het algemeen wordt aangenomen dat palmolie door het hoge percentage verzadigd vet slecht is voor je hart, zijn er ook onderzoekers die het tegenovergestelde beweren. 

De onderzoeksresultaten zijn over het algemeen genomen gemengd, maar palmolie er zijn onderzoeken die gunstige effecten toeschrijven aan het gebruik van de olie.

Zo zou het je slechte cholesterol verlagen en je goede cholesterol verhogen en daarmee bij kunnen dragen aan een lager risico op hartziekten.

Wel is het belangrijk om te bedenken dat een stijging of daling van het slechte cholesterolgehalte alleen niet het risico op hartziekten kan voorspellen. Er zijn hierbij nog allerlei andere factoren in het spel.

palmolie nadelen

Palmolie nadelen

Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft palmolie nadelen voor de gezondheid, zo kan palmolie kanker veroorzaken wanneer het bij hoge temperaturen wordt verwerkt.

Maar er is meer onderzoek nodig bij mensen om deze bevindingen te bevestigen.

Wist je dat...

In de jaren ‘80 in veel producten palmolie werd vervangen door transvetten? Ze dachten toen dat dit een gezondere optie was. Nadat was gebleken dat transvetten juist slecht zijn voor je hart, stapten de voedselfabrikanten weer over op palmolie.

Palmolie slecht?

Er wordt regelmatig gesteld dat palmolie slecht is. Maar waarom zou je beter geen palmolie kunnen gebruiken?

Dat heeft vooral te maken met de effecten die de productie van palmolie heeft op de directe omgeving. Het belast het milieu en beschadigt de wilde flora en fauna in de omgeving.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
palmolie slecht

In de afgelopen decennia heeft de stijgende vraag naar de olie geleid tot een enorme uitbreiding van de palmolieproductie in landen als Maleisië, Indonesië en Thailand.

Het vochtige, tropische klimaat hier is namelijk erg geschikt voor de teelt van de oliepalmen.

Maar om plaats te maken voor de oliepalmplantages, worden tropische bossen en veengronden vernietigd. Met een desastreus effect op de natuur en dierenpopulaties.

Daarnaast zijn er berichten over allerlei mensenrechtenschendingen door palmoliebedrijven. Deze redenen bij elkaar zorgen er samen voor dat het imago van palmolie slecht is.

Tip

Om er zeker van te zijn dat je palmolie gebruikt die duurzaam en ethisch geteeld en geproduceerd is, kun je het beste op zoek gaan naar merken met een Roundtable on Sustainable Palm Oil-certificering (RSPO). 

Waar zit palmolie in?

Palmolie wordt gebruikt om te koken en het wordt toegevoegd aan veel kant-en-klare producten. Het zit zelfs in 60% van de voedingsmiddelen. 

Palmolie zit bijvoorbeeld in pindakaas en andere notenboters, om te voorkomen dat de olie zich afscheidt en bovenin de pot komt te zitten.

Geraffineerde palmolie is ook te vinden in allerlei andere voedingsmiddelen, zoals:

 • Brood, koekjes en muffins
 • Proteïnerepen en dieetrepen
 • Chocolade
 • Koffiemelk
 • Margarine
 • IJs
 • Kant-en-klaarmaaltijden
Wist je dat...

...palmolie ook een belangrijk ingrediënt is van veel non-food producten, zoals tandpasta, zeep en cosmetica?

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoordelen en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amerikaan...

zonnebloemolie gezond ongezond

Zonnebloemolie: gezond of ongezond?

Zonnebloemolie staat op de vierde plek van meest geconsumeerde plantaardige oliën ter wereld. Deze populariteit is ...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

13807 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'