Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen

De inname van zout lijkt de afgelopen 14 jaar iets te dalen, maar is nog steeds te hoog.
Vooral mannen krijgen meer zout binnen dan gezond is, zo blijkt uit onderzoek van het
RIVM in opdracht van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. 

Wist je dat...

...we meer zout binnenkrijgen door producten waaraan dit is toegevoegd, dan van het zout uit het vaatje. 

zout gezond

Zout en kalium 

Voor dit onderzoek spaarden de deelnemers gedurende 24 uur urine, waarin vervolgens de hoeveelheid zout en kalium werd gemeten. De deelnemers waren volwassenen tussen 31 en 50 jaar uit Noord- Nederland. In 2006-2007 ging het om bijna 1.300 volwassenen
van deze leeftijdsgroep en in 2020-2021 om ruim 1.600 deelnemers.

Tip

Gezuiverd zout bevat door het proces van zuiveren niet de mineralen die zout van nature bevat.

Iets minder zout

De inname van zout is met ongeveer 13 procent gedaald in de afgelopen 14 jaar. Maar
nog steeds ligt de zoutinname ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per
dag.

Zo krijgt de helft van de mannen meer dan 11 gram zout binnen per dag. Bij de
vrouwen krijgt de helft dagelijks meer dan 8,5 mg zout binnen. Te veel zout eten kan
een hoge bloeddruk veroorzaken, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Tip

In kant-en-klare kruidenzakjes kan veel zout zitten. Maak je kruidenmixen zoals shoarma- of gehaktkruiden eens een keertje zelf! 

Kalium goed op niveau

Naast de hoeveelheid zout is ook naar kalium gekeken. Kalium is juist goed voor de
bloeddruk en is ook nodig om de vochtbalans in het lichaam te regelen. Kalium komt
voor in bijna alle voedingsmiddelen. Vooral in aardappelen, groente en fruit zit veel
kalium.

De hoeveelheid kalium die volwassenen binnenkregen, bleef in deze 14-jarige
periode bijna hetzelfde en is op een goed niveau. De helft van de mannen krijgt meer
dan 5.075 mg per dag binnen. Bij vrouwen was dat meer dan 3.857 mg per dag. De
aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 3.500 mg kalium.

Verandering voedingspatroon 

Het lijkt er dus op dat de zoutinname langzaam begint te dalen. Maar om de
zoutinname verder te laten dalen naar maximaal 6 gram per dag, is het volgens de
onderzoekers niet voldoende als de voedingsmiddelenindustrie mindert met zout in
bewerkte voedingsmiddelen. We zullen ook gezonder moeten gaan eten en minder zout
moeten toevoegen tijdens het bereiden van de maaltijd.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Kalium voordeel

Kalium in eten vermindert nadelige effecten van te veel zout in voeding

Te veel zout eten is ongezond. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt nu dat vrouwen die kaliumrijk voedsel zoals gr...

Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsi...

Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoel...

Zoutvervangers verkleint kans op hart- en vaatziekten

Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroegtijdig ove...

jodium

Volwassenen krijgen voldoende jodium binnen

Volwassenen Nederlanders kregen in 2020/2021 dagelijks genoeg jodium binnen via hun voeding, blijkt uit onderzoek van he...

Toon meer (199)