Bij leververvetting stapelt zich vet op in de lever, waardoor die minder goed kan werken.
Vruchtensuiker uit frisdrank en vruchtensap kan zorgen voor die vetstapeling, zo laat
Nederlands onderzoek zien.
Bij leververvetting stapelt zich vet op in de lever, waardoor die minder goed kan werken.
Vruchtensuiker uit frisdrank en vruchtensap kan zorgen voor die vetstapeling, zo laat
Nederlands onderzoek zien.
Vetstapeling in de lever is een toenemend probleem in de Westerse samenleving. Naar schatting heeft 25 tot 30 procent van de volwassenen leververvetting. Het is een risicofactor voor leverfalen, leverkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Van nature zit vruchtensuiker, ook wel fructose genoemd, in fruit. Maar het zit ook in
suiker en producten die daarmee gezoet zijn, zoals frisdrank. Suiker bestaat namelijk
voor de helft uit fructose en voor de andere helft uit glucose. Onderzoekers aan het
Maastricht UMC+ hebben het verband tussen fructose uit verschillende voedingsmiddelen
en leververvetting bestudeerd.
Wil je toch de smaak van fruit in je drankje maar niet de suikers? Vul een kan met koud water en gooi er wat stukken (gewassen) fruit in, zo heb je wel de lusten en niet de lasten!
De bijna 4.000 deelnemers aan de Maastricht Studie, een groot bevolkingsonderzoek in
Zuid-Limburg, ondergingen daarvoor een MRI-scan van de lever. Door de scan kon de
hoeveelheid vet in de lever worden gemeten.
Ook werd gevraagd wat de deelnemers gewend zijn te eten en te drinken. Deelnemers met de hoogste inname van fructose uit frisdrank bleken 9 procent meer levervet te hebben dan deelnemers met een lage inname.
...in een klein glas verse jus al snel 3 sinaasappels zitten.
Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor fructose dat van nature in vruchtensap
zit. Mensen die dagelijks 5 gram fructose uit vruchtensap binnenkrijgen (dat komt
overeen met 1 klein glas sinaasappelsap per dag) hebben 4 procent meer levervet in
vergelijking met mensen die zelden vruchtensap drinken.
Vooral bij deelnemers met diabetes type 2 is er een sterk verband gevonden tussen fructose uit vruchtensap en leververvetting. Er is geen relatie gevonden tussen fructose uit fruit en leververvetting. Het eten van fruit lijkt dus niet van invloed op leververvetting.
Volgens de onderzoekers weten de meeste mensen inmiddels wel dat suikerhoudende
frisdranken ongezond zijn. De plannen van het nieuwe kabinet om een suikertaks in te
voeren, sluiten daar goed op aan.
Vruchtensap heeft daarentegen vaak nog wel een gezond imago. Het onderzoek heeft alleen een verband aangetoond, maar de onderzoekers weten nog niet of fructose ook echt leververvetting veroorzaakt. Als dat laatste het geval is, dan is het raadzaam om de inname van vruchtensap te beperken. Overigens wordt dat al langer geadviseerd door de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Vruchtensap staat, net als gezoete frisdrank, niet in de Schijf van Vijf.
Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper
Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020 duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...
Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...
Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...
In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgek...
In supermarkten en horeca zijn vooral ongezonde voedingsmiddelen te koop. Dat blijkt uit onderzoek van drie universiteit...