Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten durende video. Ook geeft hij tips om kinderen meer groenten te laten eten.

Eerste 1.000 dagen van het leven

Peuters en kleuters eten te weinig groenten en fruit. En dat is volgens Joosten zorgelijk, omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. Joosten vertelt in de video over het belang van gezond eten met voldoende groenten en fruit in de eerste 1.000 dagen van het leven, startend vanaf de bevruchting tot ongeveer 2-jarige leeftijd.

Wat hem betreft mogen er nog zo’n 1.000 dagen bij worden opgeteld tot 4-jarige leeftijd, want in de eerste 4 jaar is de groei veel groter dan in de rest van het leven. Niet alleen het lichaam groeit hard, ook de hersenen: die groeien van 350 gram vlak na de geboorte tot 1200 gram op 3-jarige leeftijd. Daarna komt er tot volwassenheid nog maar 200 gram bij.

Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen

Voor die enorme groei zijn veel voedingsstoffen nodig. Joosten vertelt dat kinderen van 0-4 jaar relatief gezien 4 tot 7 keer meer nodig hebben van energie, eiwit, vitamine D, ijzer, calcium, jodium en zink. Ook laat hij zien dat kinderen in de praktijk niet gezond eten. Uit voedselconsumptieonderzoek blijkt dat kinderen tussen 1 en 3 jaar veel producten buiten de Schijf van Vijf eten en te weinig groenten en fruit.

Ze krijgen ook te weinig binnen van visvetzuren, alfa-linoleenzuur, vezels, ijzer en vitamine D. Enkele gevolgen zijn ijzertekorten (bij 18 procent van de 1-3 jarigen), obstipatie (ongeveer 100.000 kinderen hebben hier last van) en overgewicht (bij 15 procent van de 4-20 jarigen).

Groenten leren eten

Om kinderen voldoende groenten te leren eten, is het belangrijk om de smaakontwikkeling te stimuleren. Dat begint volgens Joosten al in de baarmoeder en tijdens het geven van borstvoeding: via het vruchtwater en moedermelk maakt een baby al kennis met smaken uit de voeding van de moeder. Vanaf 4 maanden is het belangrijk om kinderen groenten te geven.

Omdat groenten wat bitter smaken, kan dat nog best lastig zijn. Geef niet te snel op: vaak is het nodig om kinderen wel 5, 10 of zelfs 15 keer iets nieuws te laten proeven voordat ze het accepteren. Andere tips van Joosten: Straf kinderen niet als ze iets niet eten, maar maak juist een kleurrijk feestje van het eten van groenten. Zorg ook dat kinderen voldoende slapen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voldoende slapen meer groenten en fruit eten.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen

Wanneer je ?s morgens wakker wordt met pijn en stijfheid in je rug kan dit komen door een slecht matras of bedbodem. Maa...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

vitamine k

Vitamine K: de voordelen, een tekort herkennen en aanvullen

Vitamine K is erg belangrijk voor onder andere je bloedstolling en de aanmaak van je botweefsel. Je lichaam heeft dageli...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'