Wat levert meer beweging op?

Het behalen van bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord zorgt niet alleen voor verbetering van de volksgezondheid, maar ook voor een stijging van de zorgkosten. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. 

zwemmen beweging

Een gezonder Nederland

Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2018 samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Hierin staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken. Het stimuleren van sporten en bewegen is hier een belangrijk onderdeel van.

Tip

In 2021 rookte ongeveer 1 op de 5 mensen dagelijks een sigaret. Dat was in 2014 1 op de 4 mensen!

Beweegrichtlijnen 

In 2019 voldeed 49 procent van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Volgens de huidige verwachtingen van het RIVM zal dat in 2040 53 procent zijn. Mensen voldoen aan deze richtlijn als ze minstens 150 minuten per week aan “matig intensieve inspanning” doen, zoals wandelen, en minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten ondernemen. Het doel van het Nationaal Preventieakkoord is dat 75 procent van de volwassen Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Het RIVM heeft becijferd dat dit dan zal leiden tot minder gevallen van diabetes type 2, hartfalen en coronaire hartziekten en minder beroertes ten opzichte van 2018, toen het Nationaal Preventieakkoord werd opgesteld. Samen zal dit zorgen voor 70 miljoen euro minder zorgkosten per jaar. Als mensen meer gaan bewegen, neemt naar verwachting wel het aantal sportblessures toe. Als deze verwachtte kosten worden meegerekend, blijft er alsnog een besparing van 62 miljoen euro over.

Wist je dat...

...zwemmen als een van de gezondste sporten wordt gezien. De kans op blessures is klein en je zet alle spiergroepen aan het werk.

Gewonnen levensjaren 

Door meer te bewegen neemt het aantal levensjaren in Nederland in 2040 naar verwachting met 19.000 jaren toe. In deze gewonnen levensjaren worden wel weer extra zorgkosten gemaakt, door het ontstaan van andere ziektes en door de benodigde verpleegzorg in deze extra jaren.

De onderzoekers berekenden dat de gewonnen levensjaren voor maar liefst 70 miljoen extra zorgkosten zorgen. Onder de streep stijgen de zorgkosten in 2040 dus met 8 miljoen euro. En daarbij kost het misschien ook meer geld om een groter deel van de Nederlandse bevolking aan het bewegen te krijgen.

Wist je dat...

...intensief je huis schoonmaken ook telt als beweging.

Is er dan geen winst?

Levert meer sporten ons dan niets op? Natuurlijk wel! Rond 2030, voordat een gezondere populatie een extra beroep gaat doen op de verpleeghuizen, is de besparing juist relatief groot. En daarbij moet in de verwachtingen ook worden meegenomen dat meer sporten ook leidt tot andere gezondheidsresultaten. Voldoende sporten verlengt niet alleen het leven, het kan het leven ook verrijken.

Het positieve effect van sporten op de mentale gezondheid, maar ook op bijvoorbeeld borstkanker of darmkanker, zijn niet meegenomen in het onderzoek. En voor ouderen zorgt meer bewegen ook voor een lager risico op fracturen en geestelijke achteruitgang. Volgens de onderzoekers is het voor vervolgonderzoek belangrijk het model verder uit te breiden met andere beweeggerelateerde ziekten en het onderzoek te benaderen vanuit een maatschappelijk oogpunt.

Tip

Vind je het lastig om meer te bewegen? Begin dan met iets kleins! 

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Kinderen beeldscherm

Dagelijks 3 uur beweging en maximaal 1 uur beeldscherm voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen voor beweging opgesteld voor kinderen van0 tot en met 4 jaar. Voor het eerst zi...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Op zoek naar eenvoudige uitleg over chronische darmziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa? Deze praatplaten...

Toon meer (186)