Vaak wordt gezegd dat 8 uur slapen gezond is, maar nieuw onderzoek wijst wat anders uit: een slaapduur van 7 uur blijkt ideaal voor de hersenfuncties van volwassenen en ouderen
Zeven uur slaap is optimaal
Wist je dat...
...het record voor langste periode zonder slaap is 18 dagen, 21 uren en 40 minuten is?
Het nut van slapen
De onderzoekers keken vooral naar het effect van slaap op de functies van de hersenen. Slaap is onder meer nodig voor cognitieve prestaties als geheugen, aandacht, probleemoplossend vermogen en snelheid van informatie verwerken.
Het helpt ook het brein gezond te houden doordat afvalstoffen tijdens de slaap worden afgevoerd. Bij het ouder worden verandert het slaappatroon vaak. Veel ouderen hebben problemen bij het inslapen en doorslapen. Deze slaapverstoringen kunnen bijdragen aan de achteruitgang van de cognitie bij het ouder worden.
Nadelen van te veel en te weinig slaap
Onderzoekers hebben de ideale hoeveelheid slaap bepaald op basis van gegevens van bijna een half miljoen mensen tussen 38 en 73 jaar uit het Verenigd Koninkrijk. Deze deelnemers voerden cognitieve testen uit. Ook werd hun slaappatroon, mentale gezondheid en welbevinden nagevraagd.
Bij het analyseren van de gegevens ontdekten de onderzoekers dat zowel weinig als overmatig slapen gepaard ging met verminderde cognitieve prestaties. De cognitieve prestaties bleken optimaal bij een slaapduur van 7 uur. Ook voor de mentale gezondheid bleek 7 uur ideaal.
Deelnemers die korter of langer sliepen, bleken vaker symptomen te hebben van angst of depressie en hun welbevinden was lager.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...een slaaptekort invloed kan hebben op je gewicht? Een slaaptekort kan zorgen voor een verstoorde hormoonbalans die ervoor zorgt dat je meer honger krijgt en minder snel volzit.
Risicofactor voor dementie
De onderzoekers kunnen op basis van dit type onderzoek niet concluderen dat te veel en te weinig slaap cognitieve problemen veroorzaakt. Daarvoor is meer en een ander soort onderzoek nodig.
Ze hebben nu alleen verbanden gevonden, die dit idee ondersteunen. Zowel kort als lang slapen lijken risicofactoren voor cognitieve achteruitgang bij het ouder worden. Dat wordt ondersteund door eerder onderzoek, waarin een verband is gevonden tussen slaapduur en het risico op dementie.
Vind je het lastig om in slaap te komen? Probeer eens een paar bladzijdes uit een boek te lezen of zet rust gevende natuurgeluiden op.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Volgens de onderzoekers kan het verbeteren van de nachtrust van ouderen helpen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie