Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Vroeger was het heel normaal om amalgaamvullingen of zilvervullingen te krijgen als je gaatjes had. Nu lees je steeds meer verhalen over het gevaar van kwikvergiftiging door oude lekkende amalgaamvullingen.

Lees hier of er een reëel gevaar in schuilt of dat de angst hiervoor misplaatst is.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Amalgaamvullingen zijn zilverkleurige vullingen

Wat zijn amalgaamvullingen?

Amalgaamvullingen zijn zilverkleurige vullingen die worden aangebracht om tandbederf te voorkomen.

Amalgaam is een mengsel van metalen en andere elementen. In het geval van vullingen bestaat het uit een mix van ongeveer 50% kwik en ongeveer 27% zilver. Verder zit er nog tin in en soms wat koper voor de sterkte van het materiaal.

Tip

Amalgaam wordt al sinds 1830 gebruikt als vulmateriaal van kiezen.

De voordelen van het gebruik van amalgaam zijn dat amalgaam niet uitzet bij hitte, dat het goed blijft zitten en slijtvast is. Het is goedkoop, gemakkelijk en snel om mee te werken en geeft nauwelijks allergische reacties.

Amalgaam wordt altijd goed stevig aangedrukt zodat het grootste deel van de stof verwijderd wordt. Dit heet 'condenseren'. De amalgaam hecht zich niet aan het tandbeen en het glazuur. Daarom moet het extra worden uitgeboord. Na verloop van tijd kan het glazuur eromheen wel gaan splijten; glazuurbreuk.

Andere materialen voor vullingen

Tegenwoordig worden de meeste vullingen gemaakt van composiet. Dit is een wit mengsel van kunsthars, het bindmiddel silaan en een vulstof van het mineraal kwarts of van glas. Deze vullingen worden gelijmd in verschillende laagjes.

Composiet gaat eerder slijten; binnen drie tot tien jaar. Ook is deze vulling voor tandartsen lastiger aan te brengen en je kan er allergisch voor zijn. Maar de kleur is gelijk aan de tanden en er zit geen kwik in. In composiet zitten echter wel andere chemische stoffen en ook BPA, een weekmaker. Composiet is dus niet per definitie een uitstekend alternatief.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Een andere relatief populaire vulling is goud

Een andere relatief populaire vulling bestaat uit goud. Dit is echter een duurdere behandeling, maar gaat zo'n twintig jaar mee. Deze vulling is tot op heden niet omstreden.

Andere alternatieve materialen voor vullingen kunnen bestaan uit keramiek en porselein.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Gevaren oude amalgaamvullingen voor de gezondheid

Als de vulling geplaatst wordt, komen er kwikdampen en metalen vrij die je als patiënt kunt inademen of die je via je huid of mondslijmvlies opneemt in je lichaam. Met name voor tandartsen zou dit gevaarlijk kunnen zijn omdat zij er veelvuldig mee werken.

Vervolgens komt er dagelijks drie tot zeven microgram kwik vrij. Dit kan in sommige gevallen nog veel meer zijn, door het drinken van warme dranken, het eten van kauwgom en tandenknarsen (wrijvingswarmte).

De maximaal aanvaardbare hoeveelheid kwik die de gemiddelde volwassene dagelijks mag binnenkrijgen is vastgesteld op 43 microgram

Tip

Amalgaam worden in Nederland tegenwoordig heel beperkt gebruikt als vulmiddel.

Mogelijke klachten bij oude amalgaamvullingen

Als kwik vrijkomt en door het lichaam wordt opgenomen kunnen er klachten ontstaan. Veel mensen zijn bang voor een langzame kwikvergiftiging.

Bij 'lekkage' van kwik kan volgens bepaalde onderzoeken het zenuwstelsel worden aangetast, evenals het immuunsysteem. Je kunt dan last krijgen van allergieën, hoofdpijn, trillingen, spraakstoornissen en sterke prikkelbaarheid.

Verder kun je bij zware kwikvergiftiging klachten krijgen als ontstekingen van de slijmvliezen en nierverstoringen. Er is ook vaak sprake van onverklaarbare klachten.

Maar wees gerust: bij lage doseringen in amalgaamvullingen zullen deze klachten niet snel voorkomen.

Behandeling bij mogelijke kwikvergiftiging

Je lichaam kan bij bepaalde klachten gemeten worden op kwikgehalte. Je urine en/of je bloed wordt dan getest. Hierna kan een behandeling worden ingesteld.

De vullingen worden vaak in fasen verwijderd en vervangen door bijvoorbeeld composiet. Bij sommige tandartsen wordt er tijdens het verwijderen van de vullingen gewerkt met een speciaal kapje rond de tand/kies die de kwikdamp afzuigt.

De verbeteringen van de klachten op lange termijn zijn nog niet gemeten, maar op korte termijn kan de patiënt zich wel beter voelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Bij fibromyalgie, M.E. (postvirale hersenziekte) en chronisch vermoeidheidssyndroom is het zeker verstandig om de oude amalgaamvullingen te vervangen omdat je als patiënt vatbaarder bent.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden om geen amalgaamvullingen te laten zetten. Ook bij kinderen tot zes jaar worden geen vullingen geplaatst, omdat zij gevoeliger zouden zijn voor kwik.

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken geweest met zowel volwassenen als kinderen met en zonder amalgaamvullingen. Na een aantal jaar werd er geen verschil in gedrag en gezondheid (bijvoorbeeld de zenuwfunctie) tussen de personen met en zonder amalgaamvullingen waargenomen.

Kwik op zichzelf is geen giftige stof. Het gaat er altijd om aan welke hoeveelheid je wordt blootgesteld. Wel is vastgesteld dat ongeveer 1% van de bevolking last kan hebben van bijwerkingen als reactie op amalgaamvullingen.

Duitse en Canadese onderzoeken

Halverwege de jaren '90 is er in Duitsland veel onrust ontstaan betreft amalgaamvullngen. Er zijn rechtszaken geweest tegen tandartspraktijken, producenten en ziekenfondsen. Er is destijds veel onderzoek gedaan door toxicologen.

Daarin is geprobeerd aan te tonen dat veel ziektes samenhangen met of verergeren door kwikbelasting als gevolg van amalgaamvullingen. Daarnaast hebben er onderzoeken op de gezondheid van tandartsen plaatsgevonden. Daaruit is gebleken dat tandartsen tweemaal zoveel hersentumoren ontwikkelen dan de doorsnee mens. 

Een vrij apart Canadees experiment toonde de relatie van amalgaamvullingen met nierproblemen aan: bij zes schapen werden amalgaamvullingen aangebracht (twaalf per schaap). De schapen bleken hierna een verminderde nierfunctie te ontwikkelen.

Amalgaamvullingen wel of niet giftig?

Er is niet onomstotelijk bewezen dat amalgaamvullingen slecht zijn voor de gezondheid. Ook is niet bewezen dat deze niet slecht zijn voor de gezondheid. We kunnen je helaas geen uitsluitsel geven. Wel staat het vast dat meer onderzoek noodzakelijk is.

Toch is het altijd goed om kritisch te zijn als het om je gezondheid gaat. Informeer zelf eens bij je tandarts naar zijn of haar mening.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de bijwerkingen van melatonine, zowel op de korte als de lange te...

chroom

Alles over het onderschatte spoorelement chroom

Van sommige mineralen heeft je lichaam maar hele kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Een daarvan i...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

zware metalen

Zware metalen: de risico's en zo reinig jij je lichaam van zware metalen

Zware metalen is een benaming voor een selectie metalen die overal om ons heen zijn, waaronder kwik, lood en tin. Ze zit...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, goed voor iedereen met én zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. Maar deze vitamine is onmisbaar...

vitaminepillen

Vitamines, wat je er écht van wilt (w)eten

Het is pas 100 jaar geleden dat vitamines werden ontdekt. Toch lijkt het alsof we ze altijd al gekend hebben! Van jongs...

Lees wat je gemist hebt

14255 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'