De bacteriën in de mond, soms de mondmicrobiota genoemd, hebben een aantal functies. Ze dragen onder andere bij aan de bescherming tegen zuur en het afbreken van voedingsstoffen, zoals koolhydraten en eiwitten. De mondbacteriën vormen samen een laagje dat biofilm wordt genoemd, waarbij bacteriën zich hechten aan specifieke eiwitten op de tanden.
Tegelijkertijd zijn de mondbacteriën deels verantwoordelijk voor de vorming van gaatjes (ook wel cariës) en tandvleesontsteking (ook wel parodontitis). Cariës en parodontitis kunnen worden voorkomen door tandplak te verwijderen met poetsen en flossen.
Er zitten dus zowel goede als minder goede bacteriën in de mond. Wetenschappers onderzoeken op dit moment of de mondbacteriën, net zoals de darmflora, een rol spelen in de algehele gezondheid van het lichaam.
Zo hebben wetenschappers al een link gelegd tussen mondbacteriën en een verlaagde bloeddruk. Dat komt doordat bepaalde bacteriën het lichaam helpen om nitraat uit voedingsmiddelen (bijvoorbeeld spinazie en rode bieten) om te zetten naar stikstofmonoxide, wat weer nodig is voor de regulatie van je bloeddruk. Zonder bacteriën zou het lichaam niet zelf stikstofmonoxide uit de voeding kunnen halen.