Je mag en kan borstvoeding blijven geven bij een voedselvergiftiging. Sowieso bij virussen en bacteriën is dit nog steeds veilig.
Ziektekiemen en antistoffen
De moedermelk die je baby drinkt zorgt er niet voor dat je baby besmet zal raken. Je baby krijgt zelf niet de ziektekiemen binnen via de moedermelk. In tegendeel, je baby krijgt juist de antistoffen binnen zodat het risico om besmet te raken wordt verlaagd.
De ziektekiemen die er ontstaan na een voedselvergiftiging zorgen alleen voor problemen daar waar jij als moeder last hebt. In dit geval dus in je maag-darmkanaal. Dit zorgt ervoor dat het geen probleem oplevert voor de baby. Hoe dit komt? Doordat de voedingsstoffen voor de melk door het bloed worden aangevoerd.
Het is dus veilig en zelfs goed om je baby in de meeste gevallen gewoon borstvoeding te blijven geven.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen waarbij het niet verstandig is om borstvoeding te blijven geven. Infecties zoals mazelen of tuberculose kunnen via de moedermelk je baby bereiken. In deze gevallen is het dus niet veilig om borstvoeding te blijven geven. Dit is ook het geval bij bestralingen of chemotherapie tegen kanker. Raadpleeg sowieso altijd een dokter bij enige twijfel of je wel of geen borstvoeding wilt (blijven) geven.