Is caseïne kankerverwekkend?

Is caseïne kankerverwekkend?

Wat is caseïne?

Caseïne is een eiwit afkomstig uit melk. 80% van de eiwitten in melk is caseïne. Caseïne helpt ons lichaam om mineralen als calcium en fosfaat op te nemen. Calcium en fosfaat uit zuivelproducten binden aan de caseïne. Bij het eten en drinken van zuivelproducten worden deze mineralen zo samen opgenomen in de darmen. Daarnaast is de kwaliteit van caseïne beter dan de kwaliteit van plantaardige eiwitten. Er is namelijk ongeveer twee keer zoveel tarwe-eiwit nodig om hetzelfde effect op spiergroei te verkrijgen.

Kankerverwekkend?

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat caseïne kankerverwekkend zou zijn. Studies, zoals The China Study, geven overtuigend bewijs dat het wel kankerverwekkend zou zijn. Het zou eventueel wel zo kunnen zijn dat dit geldt bij bepaalde vormen van kanker. Echter biedt caseïne juist ook voordelen tijdens het ziekteproces. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wereld Kanker Onderzoek Fonds (link)

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Wat doet stremsel in zuivelproducten

Stremsel wordt bereid uit de vierde lebmagen van nuchtere kalveren. Maar stremsel kan ook afkomstig zijn van plantaardig geel...

Algemeen Algemeen

Is aangebrand voedsel echt kankerverwekkend?

Wanneer eten, zoals gebakken aardappeltjes of vlees, is aangebrand kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is in verband g...

Producten Producten

Is rood vlees ongezond?

Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat veel v...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

Geroosterd brood is niet gezonder dan een normale boterham. Een snee geroosterd brood bevat evenveel kilocalorieën als een sn...

Medisch Medisch

Waarom is vlees moeilijk verteerbaar?

Een mogelijke oorzaak dat vlees moeilijk verteerbaar is, is dat vlees heemijzer bevat, wat belastend is voor de darmen. Daarn...

Toon meer (1)
Volg ons