Veel producten die we eten en drinken zijn zuur, zoals mayonaise, jam, fruit, frisdrank en vruchtensap. Er zitten voedingszuren in die het glazuur van je gebit aantasten en tanderosie kunnen veroorzaken. Voedingszuren zijn bijvoorbeeld citroenzuur (E330) en appelzuur (296).
Wat is tanderosie?
Bij tanderosie lost het glazuur van de tanden en kiezen op. Tanderosie maakt de tanden gevoelig en broos. Glazuur vormt namelijk een beschermlaagje over het gebit.
Tanderosie is vrijwel altijd het gevolg van het eten en drinken van zure dingen. Deze zuren zijn zo sterk dat ze het glazuur kunnen oplossen. Speeksel beschermt hiertegen, maar tegen blootstelling aan veel zuren is het speeksel niet opgewassen. Door het oplossen van het glazuur komt het tandbeen bloot te liggen. Hierdoor worden de tanden gevoelig. En als je op tandbeen kauwt, is dat pijnlijk.
Wanneer er gedurende langere tijd veel voedsel of drankjes met citroenzuur worden genuttigd, wordt je gebit dus aangetast.
5 tips om tanderosie te voorkomen
- Drink zure dranken met een rietje. Hierdoor raakt het vocht je gebit vrijwel niet aan.
- Drink zure dranken direct op, en spoel niet in de mond.
- Eet niet de hele dag door, hierdoor voorkom je continue zuuraanvallen in de mond.
- Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van iets zuurs. Je glazuur beschadigt dan namelijk sneller.
- Poets je tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta.
Dranken veilig voor het gebit
Het beste kun je water, koffie of thee drinken. Water met een smaakje zoals je veel in supermarkten tegenkomt zijn ook prima. Deze dranken bevatten geen toegevoegd citroen-, appel- of fosforzuur en zijn daardoor minder zuur. Je kan ook zelf eenvoudig water met een smaakje maken door bijvoorbeeld een takje munt of wat aardbeien in een flesje water te stoppen en even te schudden.