Waarom word je sneller dronken bij een lege maag?

Waarom word je sneller dronken bij een lege maag?

Wanneer je begint te drinken op een lege maag, wordt de alcohol sneller opgenomen in het bloed waardoor je het effect ervan ook sneller zal voelen.

Een gevulde maag vertraagt de opname van alcohol in het bloed. Doordat de alcohol zich vermengt in de maag en darmen met voedsel, komt alcohol minder intensief in aanraking met het maagdarmstelsel. Het gevolg is dat de lever de afbraak van de opgenomen alcohol beter aankan, in vergelijking met een lege maag. Wanneer je dus een volle maag hebt, word je minder snel dronken.

Tevens ziet het lichaam alcohol als een giftige stof die de maagwand irriteert. Als je op een lege maag gaat drinken, loop je ook meer kans op buikkrampen, overgeven en alcoholvergiftiging.

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek, Diëtist bij Sint Jacob

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoe ontstaat alcohol in bedorven fruit?

Alcohol in bedorven fruit ontstaat doordat de in fruit natuurlijke aanwezige suikers gaan gisten. Door de gisting ontsta...

Medisch Medisch

Word je sneller dronken als je door een rietje drinkt?

Wanneer je een alcoholisch drankje door een rietje drinkt, wordt je inderdaad iets sneller dronken, maar het verschil is...

Medisch Medisch

Zorgt drinken tijdens het eten dat de maag weer snel leeg is?

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om drinken bij het eten. Waarom zou iemand wel of niet drinken bij de ma...

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën bevat een kaassoufflé?

De kaassoufflé is een populaire snack in Nederland en wordt vaak gezien als het vegetarische alternatief voor een (brood...

Medisch Medisch

Welk voedsel helpt bij misselijkheid?

De onderstaande voedingsadviezen zouden kunnen bijdragen tegen misselijkheid.• Koolzuurhoudende dranken zouden kunnen he...

Toon meer (356)