Hebben mannen net zo vaak een eetstoornis als vrouwen?

Hebben mannen net zo vaak een eetstoornis als vrouwen?

Mannen minder vaak gediagnosticeerd

Het aantal mannen met een gediagnosticeerde eetstoornis is minder dan bij vrouwen. Zo worden mannen minder vaak gediagnositiceerd met anorexia nervosa of boulimia nervosa. De eetbuistoornis wordt ongeveer even vaak bij zowel mannen als vrouwen gediagnosticeerd. Bij mannen is er echter sprake van een vertekening van de werkelijkheid. Zo worden ze vaak niet begrepen en krijgen ze niet de juiste diagnose en een passende behandeling. 

Oorzaken eetstoornissen bij mannen

Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat een eetstoornis bij mannen op een andere manier naar voren komt dan bij vrouwen. Dit is op verschillende manieren te zien, namelijk:

  • Geschiedenis gewicht Bij mannen is er op voorhand vaker sprake van overgewicht of obesitas, terwijl vrouwen zich vaker 'dik' voelen met een normaal gewicht. Daarnaast compenseren mannen vaker met bijvoorbeeld beweging.
  • Seksueel misbruik en andere trauma's Bij mannen is er sprake van onderrapportage van seksueel misbruik ten gevolge van schaamte en stigmatisering. Echter, 30% van de eetstoornissen lijkt een gevolg te zijn van seksueel misbruik. Dit komt omdat mannen verstoord eetgedrag ontwikkelen als manier om om te gaan met hun trauma.
  • Seksuele oriëntatie Homoseksuele mannen lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis in vergelijking met heteroseksuele mannen.
  • Depressie en schaamte Mannen met een eetstoornis ervaren vaak ook depressieve klachten en schaamte. Ook hier is sprake van onderrapportage omdat dit geassocieerd is met het stigma van 'vrouwelijk' zijn.
  • Beweging en lichaamsbeeld Mannen gebruiken beweging vaak als compensatie voor calorische intake of gewichtsverlies. Dit komt door een vertekend lichaamsbeeld waarbij de focus ligt op de spieren of lichaamsgrootte. Dit wordt, net als bij vrouwen, beïnvloed door de media. Als gevolg hiervan kan een eetstoornis worden ontwikkeld. Ook substantie misbruik van steroïden en groeihormonen kan voorkomen ten gevolge van het vertekende lichaamsbeeld.

Meer onderzoek bij mannen nodig

Bij mannen uit een eetstoornis zich dus op een andere manier dan bij vrouwen. Dit zorgt ervoor dat mannen minder vaak de diagnose 'anorexia nervosa' of 'boulimia nervosa' krijgen, terwijl er wel sprake is van een dergelijke eetstoornis. Dit kan betekenen dat mannen net zo vaak een eetstoornis kunnen hebben als vrouwen. Echter, toekomstig onderzoek naar eetstoornissen bij mannen is benodigd om dit met zekerheid te stellen.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en Psycholoog

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Waarom eten mannen over het algemeen ongezonder dan vrouwen?

Volgens onderzoek zijn vrouwen vaker dan mannen geneigd om vetrijke voedingsmiddelen te vermijden, meer fruit en vezels ...

Medisch Medisch

Hoe kun je als ouder of verzorger je kind met een eetstoornis helpen?

Herstel van een eetstoornis vereist professionele hulp en de kans op herstel neemt toe naarmate iemand eerder met de beh...

Medisch Medisch

Waarom moeten vrouwen minder calorieën eten dan mannen?

Vanuit de Nederlandse Gezondheidsraad is er een algemeen advies voor mannen en vrouwen gegeven over wat hun calorieën in...

Medisch Medisch

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een psychische aandoening met als belangrijkste kenmerk verstoord eetgedrag. Dit verstoorde eetgedrag...

Medisch Medisch

Wat zijn aanwijzingen van een eetstoornis?

Voor de behandeling van een eetstoornis is het belangrijk deze zo vroeg mogelijk te starten. Toch is het lastig om als n...

Toon meer (645)