Wat doet ondervoeding bij zwangeren op de gezondheid van het kind?

Wat doet ondervoeding bij zwangeren op de gezondheid van het kind?

Ondervoeding van de vrouw tijdens de zwangerschap heeft nadelige gevolgen voor de latere gezondheid van het kind. De effecten zijn afhankelijk van het moment in de zwangerschap waarop de ondervoeding plaatsvond. Enkele gevolgen zijn suikerziekte, schizofrenie, overgewicht, hart- en vaatziekten, borstkanker, long- en nierziekten. 

Hongerwinter

Zwangere vrouwen met opzet uithongeren om de effecten op het kind te onderzoeken is zeer onethisch en zulke studies bestaan dan gelukkig ook niet. Wel zijn de nakomelingen van vrouwen die zwanger waren in de Hongerwinter van 1944 onderzocht.

De Hongerwinter begon in november 1944 en eindigde in mei 1945 met de bevrijding. Op het dieptepunt leverden de rantsoenen maar 400 tot 800 calorieën per dag; minder dan een kwart van wat een volwassene nodig heeft. Een dagrantsoen bestond bijvoorbeeld uit twee sneetjes brood, twee aardappelen en een halve suikerbiet.

In 1994 is het Hongerwinter onderzoek begonnen om uit te vinden welke effecten ondervoeding van de moeder heeft op de gezondheid van haar nageslacht.

Gezondheidseffecten

Het Hongerwinter onderzoek heeft aangetoond dat ondervoeding van de moeder tijdens de zwangerschap een blijvend effect kan hebben op de gezondheid van het kind. Het blijkt dat veel voorkomende ziekten, zoals hart-, vaat-, nier-, en longziekten, maar ook borstkanker en depressie, allemaal hun oorsprong hebben in de baarmoeder.

Ook blijkt dat de effecten van ondervoeding afhankelijk zijn van de timing van de zwangerschap, en dus van de organen die zich op dat moment ontwikkelen en daardoor extra kwetsbaar zijn. In de eerste twaalf weken na de bevruchting worden de organen aangelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ondervoeding in de vroegste stadia van de zwangerschap de meest nadelige gevolgen heeft. Naast hart-en-vaatziekten hebben mensen die tijdens de Hongerwinter verwekt zijn, vaker psychische aandoeningen en verminderde leverfuncties.

Mensen van wie hun moeder in het tweede trimester van de zwangerschap ondervoed was, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van long- en nieraandoeningen op latere leeftijd. Of men nu vroeg, midden of laat in de zwangerschap blootgesteld was aan ondervoeding, in al deze groepen hebben Hongerwinterbaby's meer kans op suikerziekte op latere leeftijd.

Toekomst

Wat we van deze treurige gebeurtenis in de geschiedenis kunnen leren is hoe belangrijk goede voeding is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Hoewel we tegenwoordig niet te maken hebben met zulke extreme honger op grote schaal in het Westen is het belangrijk om moeders bij te staan wanneer adequate voeding niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij armoede of eetstoornissen).

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Hongerwinter onderzoek (link)

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een kind ge...

Medisch

Wat zijn signalen van ondervoeding?

Ondervoeding herken je door verschillende signalen. Ondergewicht is het eerste kenmerk om ondervoeding te signaleren en om on...

Diëten

Wat is het beste eetpatroon voor een kind?

Groei Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gezond eten. Kinderen zitten namelijk midden in de groei en hebben veel ba...

Medisch

Hoe kun je als ouder of verzorger je kind met een eetstoornis helpen?

Herstel van een eetstoornis vereist professionele hulp en de kans op herstel neemt toe naarmate iemand eerder met de behandel...

Diëten

Wat zijn de beste maaltijden voor kinderen met obesitas?

Omdat je kind nog aan het groeien is, is het belangrijk dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Schijf van Vijf ...

Toon meer (1101)
Volg ons
Simpel en eenvoudig gezonder eten?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang ons e-book gratis.

Gezondeten e-book