Een stoma is een medische ingreep die wordt gedaan als je lichaam niet meer zelfstandig in staat is om je ontlasting af te voeren. Er wordt dan een kunstmatige opening gemaakt die je darmen verbindt met de buitenwereld. Op deze opening wordt vervolgens een stomazakje geplaatst.
Het plaatsen van een stoma
Wanneer je een stoma nodig hebt zul je, voordat de ingreep plaatsvindt, eerst een afspraak hebben met een stomaverpleegkundige. Tijdens dit gesprek zal de verpleegkundige je informeren over het plaatsen van een stoma en over de gevolgen hiervan. Daarnaast zal hij/zij de vorm van je buik bekijken om zo te kunnen bepalen waar de kunstmatige opening het beste geplaatst kan worden.
De operatie
Voor het plaatsen van een stoma word je opgenomen in het ziekenhuis. De dag voor de ingreep moeten je darmen worden geledigd. Dit gebeurt met behulp van laxeermiddelen of darmspoelingen.
De ingreep zelf zal plaatsvinden onder gehele narcose. Je zult een infuus krijgen om medicatie en vocht binnen te krijgen. De arts zal in je buikwand en het betreffende darmdeel een gaatje maken en je darmen als het ware omslaan naar buiten. Dit gedeelte van je darmen komt dan door de opening naar buiten en kan vervolgens worden verbonden met het stoma.
Na de operatie
Na de ingreep wordt je naar de uitslaapkamer gebracht waar je zult ontwaken uit je narcose. De verpleegkundigen zullen je daar kleine beetjes te eten geven om te kijken of de operatie geslaagd is en je ontlasting er op de juiste manier uitkomt.
De stomaverpleegkundige zal vervolgens samen met jou bepalen welk stomamateriaal voor jou het beste werkt. Daarnaast zal je uitleg krijgen over hoe je om moet gaan met je stoma, hoe je het stomazakje vervangt en hoe je de huid rondom je stoma verzorgt. Omdat dit in het begin best ingewikkeld kan zijn, zul je hier ook samen even mee oefenen.
In het begin zul je veel pijn hebben van de operatie, maar ondanks dat doe je er verstandig aan om (binnen de pijngrenzen) rustig wat te bewegen. Dit bevordert het herstel.
Mogelijke klachten na operatie
Na de operatie zal de stomaverpleegkundige je uitleg geven over problemen die zich mogelijk kunnen voordoen. De volgende verschijnselen komen geregeld voor:
- Een lekkage
- Huiduitslag rondom de kunstmatige opening
- Zwelling en/of roodheid van de huid
- Problemen met de ontlasting