Een voedingspsycholoog kan je helpen om je eetproblemen op te lossen. Hierbij kun je denken aan problemen zoals emotie eten, een eetverslaving, angst, dieetobsessie, gewichtsproblematiek en een burn-out.
Voedingspsychologie
Vanuit de voedingspsychologie wordt er gekeken naar wat de werking is van voedingsstoffen op ons lichamelijk en geestelijke welzijn. Dit alles is gebaseerd vanuit een wetenschappelijke visie.
Rol van een voedingspsycholoog
Met behulp van een voedingspsycholoog ga je aan de slag op het gebied van gedrag, emoties en gedachten om je problemen op te lossen en een gezond voedingspatroon te realiseren. Een voedingspsycholoog helpt je dus inzicht te krijgen in je gedrag en gedachten omtrent voeding. Als je leert inzien hoe dit bij jou werkt en waar de problemen vandaan komen krijg je de controle over je eetgedachten en eetgedrag weer terug. En zo leer je terug te keren naar een gezond voedingspatroon.
Invloed van voeding
De invloed van eten en drinken op ons lichaam, zowel fysiek alsmede geestelijk, is erg groot. Er wordt wel eens gekscherend gezegd "je bent wat je eet" en daar zit zeker wel een kern van waarheid in.
Tekorten of een overdaad in ons voedingspatroon kan tal van problemen opleveren zoals:
- obesitas/overgewicht
- darmklachten zoals constipatie of prikkelbare darm syndroom
- allergieën
- verminderde slaapkwaliteit
- gevoelens als stress of stemmingen
- je denken (negatief, laag zelfbeeld en piekeren)
- gedrag
- suiker- of alcoholverslaving of drang naar koffie
- doorzettingsvermogen
Behandelplan bij een voedingspsycholoog
Hoe ziet een traject bij een voedingspsycholoog eruit? Uiteraard begint dit altijd met een kennismakingsgesprek. Spreekt de werkwijze en je voedingspsycholoog je aan, dan volgt er een intakegesprek. In dit gesprek wordt gekeken wat je klachten zijn, waar deze vandaan komen en wat je wilt bereiken.
Naar aanleiding van de intake volgt een plan van aanpak. Hierin wordt beschreven wat je wilt bereiken en hoe je je doelen kan realiseren. Aan hand van dit plan ga je met behulp van de voedingspsycholoog aan de slag.
Tussentijds volgen er consults waarbij wordt bekeken hoe het traject verloopt. Ben je uiteindelijk klaar, dan wordt het traject afgesloten met een eindbespreking.