Wanneer je ouder wordt vermindert je weerstand, wordt vaak gezegd. Maar waarom eigenlijk?
Zo werkt je immuunsysteem
Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buitenaf en voorkomt dat je ziek wordt. Wanneer het met zo'n indringer te maken heeft gehad onthoudt je lichaam dat, zodat het de volgende keer bij dezelfde ziektemaker hetzelfde trucje uit kan voeren en je dus niet opnieuw ziek wordt. Je zou dus zeggen dat je weerstand beter wordt naarmate je ouder wordt.
Dit verandert er als je ouder wordt
Toch is dat niet het geval en waarom weten onderzoekers eigenlijk nog niet precies. Het heeft in ieder geval iets te maken met je beenmerg, dat als het ware uitgeput raakt naarmate je ouder wordt. In je beenmerg worden witte bloedcellen geproduceerd en deze cellen zijn erg belangrijk voor je afweersysteem.
Niet alleen je beenmerg maar ook je zwezerik (een klier die ook verantwoordelijk is voor groei) gaat minder goed functioneren als je ouder wordt. Je zwezerik krimpt namelijk totdat er eigenlijk enkel nog vetweefsel van over is. En dat terwijl deze klier een belangrijke functie vervult; hier rijpen namelijk een bepaald soort witte bloedcellen die een grote rol spelen bij de afweer; je T-lymfocyten.
Door deze lichamelijke veranderingen vermindert je afweer, ben je vatbaarder voor bacteriën en virussen en zul je vaak zieker worden (dan vroeger). Dat is bijvoorbeeld de reden dat 60-plussers jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik.