Artsen in opleiding van de Universiteit Utrecht gaan samenwerken met voedingsstudenten van Wageningen Universiteit. Het doel is artsen bewuster te maken van de rol van voeding voor de gezondheid.
Artsen gaan meer leren over voeding
Meer aandacht voor voeding
Studenten die de artsenopleiding volgen, krijgen in hun gehele opleiding gemiddeld maar 8 uur les over voeding. Nu speelt voeding dus nauwelijks een rol in de opleiding, en dat terwijl veel ziektes van tegenwoordig verband houden met een ongezonde voeding.
Door meer samen te werken, gaan geneeskundestudenten voeding meer beschouwen als onderdeel van gezondheid.
Wist je dat...
...een gezond voedingspatroon kan de kans op hart-en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en osteoporose verkleinen?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolCompleet beeld
Volgend studiejaar start de samenwerking, maar dit jaar zijn er al proefprojecten. Studenten uit Utrecht en Wageningen zoeken daarbij in groepjes gezamenlijk een oplossing voor problemen van patiënten.
De meerwaarde van de samenwerking zit voor geneeskundestudenten vooral in het meer holistisch kijken.Er komt meer aandacht voor hoe alles als een systeem samenwerkt, hoe bijvoorbeeld voeding, slaap, stress en beweging invloed hebben op ziekten.
Ook voor de voedingsstudenten is er winst. Die zien hoe artsen redeneren en hoe ze proberen een oplossing te vinden voor die ene patiënt die voor hen zit. Heel leerzaam voor voedingswetenschappers, die normaal gesproken meer kijken naar het grotere geheel, dus naar de hele bevolking.
Wist je dat...
...uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de deelnemers (co-assistenten en huisartsen) behoefte hadden aan extra scholing omtrent voeding en leefstijl?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie