Nu krijgen senioren elke twee jaar een oproep voor de darmkankerscreening. Maar misschien is voor sommige mensen elke drie jaar ook voldoende, of juist elk jaar beter. Het Erasmus MC gaat dit onderzoeken.
Gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker veranderen?
Darmkankerscreening
Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt nu nog elke twee jaar een oproep de ontlasting in te leveren voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarbij wordt gekeken of er bloed (hemoglobine) in de ontlasting zit. Dit is een goede voorspeller voor de ontwikkeling van darmkanker. Grofweg: hoe meer hemoglobine, hoe hoger het risico op darmkanker.
Risico op darmkanker
Het Erasmus MC gaat nu onderzoeken of de periode tussen twee opeenvolgende screeningen per deelnemer kan worden aangepast. Daarbij wordt dan gekeken naar het risico dat iemand loopt op het ontwikkelen van (een voorstadium van) darmkanker.
Een kleine groep mensen met een hoog risico wordt dan vaker gescreend vergeleken met nu: elk jaar. De overgrote meerderheid van mensen met een lager risico heeft juist minder vaak screening nodig. Het is dan voldoende om maar een keer in de drie jaar ontlasting in te leveren.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolOnderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 20.000 mensen tussen 55 en 70 jaar. Zij hebben minder dan een jaar geleden deelgenomen aan het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij hadden daarbij een gunstige uitslag. Hun hemoglobineconcentratie was lager dan de huidige afkapwaarde, waardoor geen vervolgonderzoek nodig was.
De deelnemers worden willekeurig verdeeld over een interventiegroep en een controlegroep. Voor de controlegroep verandert er verder niets, maar de interventiegroep wordt verder onderzocht.
Risicogroepen
Deelnemers in de interventiegroep worden namelijk ingedeeld in drie groepen. In de hoog-risicogroep vallen mensen met een relatief hoge hemoglobineconcentratie. Zij worden na een jaar alweer gescreend. Het ErasmusMC verwacht dat dit voor een kleine groep van 300-500 mensen geldt.
Dan is er nog een groep met een relatief lage concentratie. Voor hen verandert er niets: zij worden net als nu al gebruikelijk na twee jaar weer gescreend.
De grootste groep van naar verwachting ruim 8.000 mensen valt onder de zeer laag-risicogroep. Zij hebben een hemoglobineconcentratie die zo laag is, dat deze niet gemeten kan worden. Zij worden pas na drie jaar weer gescreend.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Het onderzoek moet uitwijzen of de tijd tussen 2 oproepen beter op iemands persoonlijk risico kan worden afgestemd.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie