Gaat het bevolkingsonderzo­e­k darmkanker veranderen?

Nu krijgen senioren elke twee jaar een oproep voor de darmkankerscreening. Maar misschien is voor sommige mensen elke drie jaar ook voldoende, of juist elk jaar beter. Het Erasmus MC gaat dit onderzoeken.

In het onderzoek wordt er gekeken of er bloed in de ontlasting zit

Darmkankerscreening

Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt nu nog elke twee jaar een oproep de ontlasting in te leveren voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarbij wordt gekeken of er bloed (hemoglobine) in de ontlasting zit. Dit is een goede voorspeller voor de ontwikkeling van darmkanker. Grofweg: hoe meer hemoglobine, hoe hoger het risico op darmkanker.

Risico op darmkanker

Het Erasmus MC gaat nu onderzoeken of de periode tussen twee opeenvolgende screeningen per deelnemer kan worden aangepast. Daarbij wordt dan gekeken naar het risico dat iemand loopt op het ontwikkelen van (een voorstadium van) darmkanker.

Een kleine groep mensen met een hoog risico wordt dan vaker gescreend vergeleken met nu: elk jaar. De overgrote meerderheid van mensen met een lager risico heeft juist minder vaak screening nodig. Het is dan voldoende om maar een keer in de drie jaar ontlasting in te leveren.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 20.000 mensen tussen 55 en 70 jaar. Zij hebben minder dan een jaar geleden deelgenomen aan het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij hadden daarbij een gunstige uitslag. Hun hemoglobineconcentratie was lager dan de huidige afkapwaarde, waardoor geen vervolgonderzoek nodig was.

De deelnemers worden willekeurig verdeeld over een interventiegroep en een controlegroep. Voor de controlegroep verandert er verder niets, maar de interventiegroep wordt verder onderzocht. 

Risicogroepen

Deelnemers in de interventiegroep worden namelijk ingedeeld in drie groepen. In de hoog-risicogroep vallen mensen met een relatief hoge hemoglobineconcentratie. Zij worden na een jaar alweer gescreend. Het ErasmusMC verwacht dat dit voor een kleine groep van 300-500 mensen geldt.

Dan is er nog een groep met een relatief lage concentratie. Voor hen verandert er niets: zij worden net als nu al gebruikelijk na twee jaar weer gescreend.

De grootste groep van naar verwachting ruim 8.000 mensen valt onder de zeer laag-risicogroep. Zij hebben een hemoglobineconcentratie die zo laag is, dat deze niet gemeten kan worden. Zij worden pas na drie jaar weer gescreend. 

Tip

Het onderzoek moet uitwijzen of de tijd tussen 2 oproepen beter op iemands persoonlijk risico kan worden afgestemd. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Gezondheidsraad (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

onderzoek gezondheid

Thuistesten voor diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade

Komende 5 jaar krijgen 160.000 mensen tussen 50 en 75 jaar thuistesten voor diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Gezondeten.nl | Voor de operatie al werken aan herstel

Voor de operatie al werken aan herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat onderzoeken of mensen sneller herstellen van een knie- of heupoperatie als ze van...

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de mensen re...

Toon meer (-8)
Volg ons