Gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker veranderen?

Nu krijgen senioren elke twee jaar een oproep voor de darmkankerscreening. Maar misschien is voor sommige mensen elke drie jaar ook voldoende, of juist elk jaar beter. Het Erasmus MC gaat dit onderzoeken.

In het onderzoek wordt er gekeken of er bloed in de ontlasting zit

Darmkankerscreening

Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt nu nog elke twee jaar een oproep de ontlasting in te leveren voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarbij wordt gekeken of er bloed (hemoglobine) in de ontlasting zit. Dit is een goede voorspeller voor de ontwikkeling van darmkanker. Grofweg: hoe meer hemoglobine, hoe hoger het risico op darmkanker.

Risico op darmkanker

Het Erasmus MC gaat nu onderzoeken of de periode tussen twee opeenvolgende screeningen per deelnemer kan worden aangepast. Daarbij wordt dan gekeken naar het risico dat iemand loopt op het ontwikkelen van (een voorstadium van) darmkanker.

Een kleine groep mensen met een hoog risico wordt dan vaker gescreend vergeleken met nu: elk jaar. De overgrote meerderheid van mensen met een lager risico heeft juist minder vaak screening nodig. Het is dan voldoende om maar een keer in de drie jaar ontlasting in te leveren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 20.000 mensen tussen 55 en 70 jaar. Zij hebben minder dan een jaar geleden deelgenomen aan het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij hadden daarbij een gunstige uitslag. Hun hemoglobineconcentratie was lager dan de huidige afkapwaarde, waardoor geen vervolgonderzoek nodig was.

De deelnemers worden willekeurig verdeeld over een interventiegroep en een controlegroep. Voor de controlegroep verandert er verder niets, maar de interventiegroep wordt verder onderzocht. 

Risicogroepen

Deelnemers in de interventiegroep worden namelijk ingedeeld in drie groepen. In de hoog-risicogroep vallen mensen met een relatief hoge hemoglobineconcentratie. Zij worden na een jaar alweer gescreend. Het ErasmusMC verwacht dat dit voor een kleine groep van 300-500 mensen geldt.

Dan is er nog een groep met een relatief lage concentratie. Voor hen verandert er niets: zij worden net als nu al gebruikelijk na twee jaar weer gescreend.

De grootste groep van naar verwachting ruim 8.000 mensen valt onder de zeer laag-risicogroep. Zij hebben een hemoglobineconcentratie die zo laag is, dat deze niet gemeten kan worden. Zij worden pas na drie jaar weer gescreend. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Het onderzoek moet uitwijzen of de tijd tussen 2 oproepen beter op iemands persoonlijk risico kan worden afgestemd. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13709 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'