Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoelig zijn. Dat zijn de conclusies uit een nieuwe studie van de Amerikaanse Hartstichting.

Verschil in gevoeligheid

Het is al langer bekend dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het natrium in zout dan andere mensen. De zoutgevoelige mensen hebben na het eten van zout een meer dan normale bloeddrukstijging. Deze groep mensen krijgen vaker te maken met een chronische hoge bloeddruk. Maar wat oorzaak of gevolg is, was nog niet bekend.

Vergroot risico

In een nieuwe studie van de American Heart Association bepaalden onderzoekers de zout-gevoeligheid van 1.604 Chinese volwassenen. Dit deden ze door de (gezonde) deelnemers eerst 7 dagen een dieet te geven dat laag in zout is. Vervolgens kregen ze 7 dagen maaltijden met veel zout.

Uit die gegevens konden ze vaststellen in hoeverre iemand gevoelig is voor natrium. Vervolgens volgden de onderzoekers deze mensen gedurende ruim 7 jaar. Daaruit bleek dat de mensen met een hoge gevoeligheid voor zout 43 procent meer kans hadden om hoge bloeddruk te ontwikkelen dan de mensen die een matige zout-gevoeligheid hebben.

Minderen zoutinname

‘De resultaten suggereren dat zoutgevoeligheid een oorzaak en niet een gevolg is van hoge bloeddruk.’, zegt onderzoeker en professor epidemiologie Jiang He van de Tulane University in New Orleans. Maar waardoor zoutgevoeligheid ontstaat, is nog niet duidelijk. ‘We konden geen genetische varianten vaststellen of andere waarden vinden die verantwoordelijk zijn voor zoutgevoeligheid. Er is meer onderzoek op dit gebied nog om eenvoudig vast te stellen welke mensen zoutgevoelig zijn’, aldus He.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wondroos - oorzaak en behandeling van belroos

Wondroos: Oorzaak en Behandeling

Wondroos, ook wel wel belroos of erysipelas genoemd, is een erg vervelende infectieziekte. De huid rond de geïnfecteerde...

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

We kennen allemaal de piep in het oor na een avondje stappen. Stel je voor dat die piep niet meer ophoudt. En dat je 's ...

Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Iedereen heeft momenten van lage en hoge bloeddruk, dat is heel normaal. Je kunt zelfs in eerste instantie helemaal niet...

Peesontsteking schouder: oorzaak, symptomen en behandeling

Peesontsteking schouder: oorzaak, symptomen en behandeling

Een peesontsteking in de schouder is een gemene, hardnekkige blessure. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen ...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'