Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoelig zijn. Dat zijn de conclusies uit een nieuwe studie van de Amerikaanse Hartstichting.

Verschil in gevoeligheid

Het is al langer bekend dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het natrium in zout dan andere mensen. De zoutgevoelige mensen hebben na het eten van zout een meer dan normale bloeddrukstijging. Deze groep mensen krijgen vaker te maken met een chronische hoge bloeddruk. Maar wat oorzaak of gevolg is, was nog niet bekend.

Vergroot risico

In een nieuwe studie van de American Heart Association bepaalden onderzoekers de zout-gevoeligheid van 1.604 Chinese volwassenen. Dit deden ze door de (gezonde) deelnemers eerst 7 dagen een dieet te geven dat laag in zout is. Vervolgens kregen ze 7 dagen maaltijden met veel zout.

Uit die gegevens konden ze vaststellen in hoeverre iemand gevoelig is voor natrium. Vervolgens volgden de onderzoekers deze mensen gedurende ruim 7 jaar. Daaruit bleek dat de mensen met een hoge gevoeligheid voor zout 43 procent meer kans hadden om hoge bloeddruk te ontwikkelen dan de mensen die een matige zout-gevoeligheid hebben.

Minderen zoutinname

‘De resultaten suggereren dat zoutgevoeligheid een oorzaak en niet een gevolg is van hoge bloeddruk.’, zegt onderzoeker en professor epidemiologie Jiang He van de Tulane University in New Orleans. Maar waardoor zoutgevoeligheid ontstaat, is nog niet duidelijk. ‘We konden geen genetische varianten vaststellen of andere waarden vinden die verantwoordelijk zijn voor zoutgevoeligheid. Er is meer onderzoek op dit gebied nog om eenvoudig vast te stellen welke mensen zoutgevoelig zijn’, aldus He.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl Bewegen op recept bij hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol

Bewegen op recept bij hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol

Huisartsen moeten beweging voorschrijven aan mensen met verhoogde bloeddruk of een te hoog cholesterol. Dat adviseert de...

minder suiker

Inname suikers moet zo laag mogelijk

Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op...

Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consume...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

Toon meer (211)