Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoelig zijn. Dat zijn de conclusies uit een nieuwe studie van de Amerikaanse Hartstichting.
Verschil in gevoeligheid
Het is al langer bekend dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het natrium in zout dan andere mensen. De zoutgevoelige mensen hebben na het eten van zout een meer dan normale bloeddrukstijging. Deze groep mensen krijgen vaker te maken met een chronische hoge bloeddruk. Maar wat oorzaak of gevolg is, was nog niet bekend.
Vergroot risico
In een nieuwe studie van de American Heart Association bepaalden onderzoekers de zout-gevoeligheid van 1.604 Chinese volwassenen. Dit deden ze door de (gezonde) deelnemers eerst 7 dagen een dieet te geven dat laag in zout is. Vervolgens kregen ze 7 dagen maaltijden met veel zout.
Uit die gegevens konden ze vaststellen in hoeverre iemand gevoelig is voor natrium. Vervolgens volgden de onderzoekers deze mensen gedurende ruim 7 jaar. Daaruit bleek dat de mensen met een hoge gevoeligheid voor zout 43 procent meer kans hadden om hoge bloeddruk te ontwikkelen dan de mensen die een matige zout-gevoeligheid hebben.
Minderen zoutinname
‘De resultaten suggereren dat zoutgevoeligheid een oorzaak en niet een gevolg is van hoge bloeddruk.’, zegt onderzoeker en professor epidemiologie Jiang He van de Tulane University in New Orleans. Maar waardoor zoutgevoeligheid ontstaat, is nog niet duidelijk. ‘We konden geen genetische varianten vaststellen of andere waarden vinden die verantwoordelijk zijn voor zoutgevoeligheid. Er is meer onderzoek op dit gebied nog om eenvoudig vast te stellen welke mensen zoutgevoelig zijn’, aldus He.