Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoelig zijn. Dat zijn de conclusies uit een nieuwe studie van de Amerikaanse Hartstichting.

Verschil in gevoeligheid

Het is al langer bekend dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het natrium in zout dan andere mensen. De zoutgevoelige mensen hebben na het eten van zout een meer dan normale bloeddrukstijging. Deze groep mensen krijgen vaker te maken met een chronische hoge bloeddruk. Maar wat oorzaak of gevolg is, was nog niet bekend.

Vergroot risico

In een nieuwe studie van de American Heart Association bepaalden onderzoekers de zout-gevoeligheid van 1.604 Chinese volwassenen. Dit deden ze door de (gezonde) deelnemers eerst 7 dagen een dieet te geven dat laag in zout is. Vervolgens kregen ze 7 dagen maaltijden met veel zout.

Uit die gegevens konden ze vaststellen in hoeverre iemand gevoelig is voor natrium. Vervolgens volgden de onderzoekers deze mensen gedurende ruim 7 jaar. Daaruit bleek dat de mensen met een hoge gevoeligheid voor zout 43 procent meer kans hadden om hoge bloeddruk te ontwikkelen dan de mensen die een matige zout-gevoeligheid hebben.

Minderen zoutinname

‘De resultaten suggereren dat zoutgevoeligheid een oorzaak en niet een gevolg is van hoge bloeddruk.’, zegt onderzoeker en professor epidemiologie Jiang He van de Tulane University in New Orleans. Maar waardoor zoutgevoeligheid ontstaat, is nog niet duidelijk. ‘We konden geen genetische varianten vaststellen of andere waarden vinden die verantwoordelijk zijn voor zoutgevoeligheid. Er is meer onderzoek op dit gebied nog om eenvoudig vast te stellen welke mensen zoutgevoelig zijn’, aldus He.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

American Heart Association (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Zoutvervangers verkleint kans op hart- en vaatziekten

Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroeg...

Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de...

Gezondeten.nl Bewegen op recept bij hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol

Bewegen op recept bij hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol

Huisartsen moeten beweging voorschrijven aan mensen met verhoogde bloeddruk of een te hoog cholesterol. Dat ad...

Helft diabetespatiënten niet bewust van gezondheid risico’s

Helft diabetespatiënte­n­ niet bewust van risico’s voor hart en vaten

Mensen met diabetes type 2 lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar de helft van de patiënten...

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Niet alleen lichamelijke factoren kunnen zijn een oorzaak van diabetes type 2. Uit een nieuw onderzoek blijkt ...

Toon meer (-8)
Volg ons