Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende gezegden tonen aan dat we eigenlijk al lang weten dat je ook emoties in je buik voelt. Uit recent onderzoek van Yakult onder 1.000 Nederlanders blijkt dat zeker 49 procent het hiermee eens is.
Zo gaat bijna de helft (49%) van de Nederlanders af op zijn of haar onderbuikgevoel. Het onderbuikgevoel, ook wel bekend als je instinct, is iets wat niet onder woorden gebracht kan worden, het is een gevoel. Toch zijn er ook Nederlanders die zich hier niet in kunnen vinden en van mening zijn dat op je onderbuikgevoel afgaan voor emotionele types is (33%).
Darm tweede brein
Hersenen en darmen communiceren met elkaar en een groot deel van deze communicatie naar de hersenen komt vanuit de buik en vice versa. Voor zeker 89 procent van de Nederlanders is een gezonde buik belangrijk, maar 23 procent praat nooit met iemand over het onderwerp ‘stoelgang’. Terwijl de stoelgang juist laat zien hoe gezond de darmen zijn. Wel komt uit het onderzoek van Yakult naar voren dat ruim 60 procent van de ondervraagden wel eens in zijn of haar buik zou willen kijken om te weten of alles daar gezond is.
Bacteriën en probiotica
Via eten en drinken krijgen we veel bacteriën binnen, waaronder veel gunstige bacteriën, die goed zijn voor de gezondheid. Ze worden soms zelfs toegevoegd aan levensmiddelen. Als deze bacteriën aan bepaalde richtlijnen voldoen, zijn dat probiotica. Probiotica zitten bijvoorbeeld in sommige zuiveldrankjes, yoghurtproducten en supplementen.
79 procent van de Nederlanders vindt voeding belangrijk voor de darmen en probiotica zijn hier onderdeel van. Uit onderzoek blijkt dat 41% van mening is dat regelmatig probiotica innemen bevorderlijk is voor het welzijn van de darmen. Waar zijn probiotica dan allemaal goed voor?
- Probiotica zorgen voor minder plek in de darmen voor slechte bacteriën.
- Probiotica zorgen voor behoud van gunstige bacteriën.
- Probiotica kunnen een gunstig effect hebben om het immuunsysteem.
- Probiotica zorgen voor ondersteuning voor een goede werking van de dikke darm en stimuleren de stoelgang.
Professor Robert Jan Brummer, hoogleraar gastro-enterologie:
“We zien steeds vaker een nauwe samenwerking tussen onze hersenen en darmen. Het bekende ‘onderbuikgevoel’ laat dit maar al te goed zien. Daarom is het net zo belangrijk om goed voor je darmen te zorgen als voor je hersenen.
Naast dat probiotica een mooie aanvulling zijn, blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. In mijn eerdere onderzoeken en huidige onderzoekswerk ben ik steeds meer aan het kijken naar de relatie tussen voeding, het microbioom, de darmen en het brein. Want wat zou het mooi zijn als je bijvoorbeeld je stemming kunt ‘verbeteren’ door goede zorg voor je darmen.”