Lipoedeem: onbekend en onbegrepen

Bij lipoedeem is sprake van een disproportionele toename van vet in de benen, heupen en/of armen. Het wordt vaak verward met obesitas, maar dat is niet hetzelfde.

Lipoedeem is een chronische aandoening

Chronische aandoening

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er een pijnlijke vetzwelling in armen en/of benen plaatsvindt, meestal na de puberteit. De aandoening komt alleen voor bij vrouwen. Het kan ernstige pijn geven en het bewegen belemmeren.

Mensen met lipoedeem hebben pijnlijke en vermoeide benen, waarbij ze soms zelfs geen kat op schoot kunnen velen en geen spijkerbroek kunnen dragen. Ze hebben snel blauwe plekken. Klachten nemen meestal toe bij warmte en bewegen.

Wist je dat...

...de diagnose vaak door een dermatoloog wordt gesteld nadat mensen gemiddeld 2,8 artsen bezocht hebben en al 18 jaar klachten hebben.

Afvallen bij lipoedeem

Het overgrote deel van de mensen met lipoedeem heeft ook overgewicht. Overgewicht verergert lipoedeem. Veel mensen met lipoedeem worstelen al jaren met het gewicht en hebben een uitgebreid lijnverleden. Afvallen is wel mogelijk, maar de ongelijke vetverdeling blijft bestaan. Je gezicht kan smaller worden, maar waar je last hebt van lipoedeem zal er weinig sprake zijn van vet afname.

Tip

Een crashdieet is altijd al af te raden, maar zeker bij lipoedeem. De ervaring leert dat daarna het vet er vooral op de onderbuik en benen bijkomt. Geleidelijk afvallen met een volwaardige voeding is dus het devies.

Behandeling

Helaas is de aandoening niet te verhelpen. Wel zijn er een aantal behandelingen die kunnen helpen bij pijnverlichting.

  • Steunkousen Het dragen van steunkousen helpt tegen vochtophopingen en stimuleert de afvoer van lymfe.
  • Liposuctie Liposuctie biedt een uitkomst tegen pijn. Ook kan het ervoor zorgen dat je net meer kunt functioneren dan daarvoor.

    Er zijn wel strakke criteria voor wie ervoor in aanmerking komt.
Diëtist en Journalist Christel Vondermans

Geschreven door Christel Vondermans, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en Journalist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt ni...

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende mensen gevolgd in het proces...

medicatie maagzuur

Nederlanders gebruiken te lang maagzuurremmers

Bijna 9 op de 10 mensen die maagzuurremmers gebruiken, hadden er eigenlijk al mee moeten stoppen. Om daarbij te helpen m...