Op Thuisarts.nl staat sinds kort een interactieve keuzehulp voor mensen met maagklachten. Deze geeft persoonlijke (voedings)adviezen om de klachten zelf te verminderen.
Maagklachten? Doe de keuzehulp
Maagzuurremmers
Maagklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Een groot deel van hen bezoekt de huisarts voor deze klachten. Vaak volgt dan een onaangenaam kijkonderzoek (endoscopie) van de maag.
Ook slikken veel mensen onnodig maagzuurremmers. Onnodig omdat de klachten vaak veroorzaakt worden door roken, te veel alcohol drinken of overgewicht. Gezond leven en bepaalde voedingsadviezen kunnen maagklachten helpen verminderen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolHuisartsen
De keuzehulp helpt patiënten begrijpen waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Ook krijg je persoonlijke (voedings)adviezen over wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. De keuzehulp is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap op basis van onderzoek van het Radboudumc. Invullen kost 10 tot 15 minuten.
Voedingsmiddelen
In de keuzehulp staat onder meer een lijst met voedingsmiddelen die maagklachten kunnen verergeren:
- alcohol
- gekruid eten
- mandarijn, sinaasappel, citroen (citrusvruchten)
- ui
- chocolade
- pepermunt
- zure dranken, zoals sinaasappelsap
- frisdrank (drank met prik)
Daarbij staat het advies hoe je kunt uitzoeken of dit voor jou boosdoeners zijn. Het advies is om één product bijvoorbeeld 2 weken niet meer te nemen. Als de klachten verminderen, neem dan het product een tijdje weer wel. Als de klachten dan terugkomen, weet je zeker dat het door dit product komt. Zo kun je alle voedingsmiddelen van het lijstje stuk voor stuk uitproberen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie