Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de 5 mensen zegt dat hun slaapgedrag tijdens de coronacrisis is veranderd.
Gezonde hersenen
Dat blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Zij ondervroegen 1.072 mensen over wat zij hebben gedaan tijdens de coronacrisis om hun hersenen zo gezond mogelijk te houden.
Meer bewegen
Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen bewust gaan nadenken over hun gezondheid en het belang daarvan. Ruim 65 procent van de mensen is tijdens de crisis meer gaan bewegen. Als belangrijkste reden hiervoor noemden ze fysiek en mentaal fit blijven. Wandelen is het meest populair; van deze groep mensen is 86 procent meer gaan wandelen.
Iets meer dan de helft (55 procent) van deze mensen is meer gaan fietsen. Bij jongere mensen waren vooral skeeleren en hardlopen in trek. De meeste mensen zien het meer bewegen niet als iets tijdelijks. Bijna 80 procent van de mensen is van plan het extra bewegen vol te houden als de coronacrisis voorbij is.
Anders slapen
Naast beweging zijn mensen ook bewust bezig geweest met hun slaappatroon. Voor 1 op de 5 mensen is de slaapduur veranderd in de crisis. Zo’n 12 procent is langer gaan slapen, maar 8 procent zegt juist minder te slapen dan voorheen. Ook heeft de crisis invloed op de kwaliteit van slaap; 15 procent van de deelnemers zegt minder goed te slapen.
Over het algemeen geven de respondenten aan wel te werken aan goede slaap, zoals regelmatige bedtijden aanhouden, overdag bewegen en te zorgen voor voldoende daglicht overdag.
Campagne “Alles draait om gezonde hersenen”
Het onderzoek vond plaats in het kader van de nieuwe campagne “Alles draait om gezonde hersenen”. Om de hersenen gezond te houden is het belangrijk dat mensen leefstijlverbeteringen volhouden. Onder andere door middel van de online training Hersencoach kunnen Nederlanders met eenvoudige tips en tools aan de slag.