Selenium lijkt hart te beschermen

Nederlanders hebben relatief weinig selenium in het bloed. En dat vergroot de kans op hartfalen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

Voldoende selenium zorgt voor een verminderd risico op hartfalen

Hartfalen

Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen. Ook blijken zij een kleinere kans op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder bijna 6.000 mensen uit Noord-Nederland.

Optimaal selenium-gehalte

Uit het onderzoek blijkt dat vooral niet-rokende mensen met een meer dan gemiddelde hoeveelheid selenium in hun bloed een lager risico hebben om hartfalen te ontwikkelen. Dit gaat om ongeveer 15 procent van de totale bevolking. Deze groep blijkt ook nog eens een lager risico op overlijden te hebben.

Tip

De mensen met te laag selenium waren vaker vrouw en vertoonden vaker kenmerken van het metabool syndroom: hogere BMI, hogere ontstekingswaarden, vaker bloedarmoede en ijzertekort. Ook bleken ze vaker te roken.

Weinig selenium in voeding

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de Nederlandse bevolking een relatief lage selenium-concentratie heeft in het bloed. Dit komt mede door de relatief lage hoeveelheid selenium die in de Europese bodem zit in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hierdoor bevatten voedingsproducten die verbouwd zijn in Europa minder selenium dan die uit bijvoorbeeld Noord- of Zuid-Amerika. 

Rol van selenium

Selenium is onmisbaar voor ons lichaam als bouwsteen voor zogeheten seleno-eiwitten. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol doordat ze schadelijke deeltjes, die de cellen aantasten, kunnen tegenwerken. Maar ook bij de regulatie van het schildklierhormoon, ontstekingen of kanker spelen seleno-eiwitten een rol. Selenium zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten als noten.

Wist je dat...

...je met een handjevol paranoten al voldoende selenium voor een dag binnenkrijgt?

Andere mineralen

Eerder is al aangetoond dat tot 50 procent van de patiënten met hartfalen lijdt aan een tekort aan ijzer, jodium en zink. Het gehalte van deze mineralen in het bloed hangt nauw samen met de ontwikkeling en progressie van hartfalen. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Kaliumzouten hebben een bloeddrukverlagend effect. Is kalium daarmee een goede zoutvervanger, ook bij een nierziekte? Er...

Meer openbare toiletten in natuur

Meer openbare toiletten in natuur

Goed nieuws voor mensen met een spijsverteringsziekte of blaasproblemen: de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumente...

vitamine C D corona

Vitamines C, D en zink verkleinen kans op overlijden door COVID-19 niet

Extra gebruik van vitamine C, D of zink beschermt niet tegen sterfte door COVID-19. Alleen lijkt extra vitamine D wel de...

vaccinatie borstvoeding

Effect coronavaccinatie op moedermelk

Vrouwen die borstvoeding geven, worden aangemoedigd een coronavaccin te halen. Uit recente gegevens blijkt nu dat soms d...

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

Toon meer (211)