Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor hart en bloedvaten.

Verzadigd vet niet per definitie in relatie tot hart en vaatziekten

Geen relatie met hart- en vaatziekten

Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in vette varianten van vlees, vis en zuivel en ook in koek, gebak en snacks. Het wordt afgeraden vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar in een recente grote Europese studie hebben onderzoekers daar geen onderbouwing voor gevonden.

In het onderzoek is de voeding van ruim 10.000 Europeanen met hart- en vaatziekten vergeleken met die van bijna 17.000 Europeanen zonder hart- en vaatziekten. De deelnemers waren afkomstig uit 9 Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk. Het risico op hart- en vaatziekten was niet verhoogd bij mensen die veel verzadigd vet in hun voeding hadden.

Bron van verzadigd vet

De totale inname van verzadigd vet hing in het onderzoek niet samen met het risico op hart- en vaatziekten. Wel ging een hoge inname van verzadigd vet uit rood vlees en boter gepaard met een hoger risico op hart en vaatziekten. Maar een hoge inname van verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis ging juist gepaard gaat met een lager risico. 

Tip

Het lijkt er volgens de onderzoekers dus op dat het belangrijk is uit welke voedingsmiddelen je verzadigd vet binnenkrijgt.

Samenspel van voedingsstoffen

Voedingsmiddelen zijn meer dan de som van hun voedingsstoffen, zo concluderen de onderzoekers. Voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen en eigenschappen die van invloed zijn op het risico op hart- en vaatziekten. Als voorbeeld noemen ze kaas en yoghurt, die niet alleen verzadigd vet bevatten, maar ook vitamine K en probiotica.

Van vitamine K is bijvoorbeeld bekend dat het een gunstig effect heeft op de bloedstolling. Elke voedingsstof kan een ander effect hebben op cholesterolgehaltes, bloedglucosespiegels en ontstekingen en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Verzadigd vet niet de boosdoener?

Verzadigd vet niet de boosdoener?

Terwijl welvaartsziekten toenamen, is het gehalte aan verzadigd vet in de Amerikaanse voeding gelijk gebleven. Dat roept...

zout eten

Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en v...

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat con...

Plantaardige kaas gezond

Is plantaardige kaas gezond?

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te koop. Maar zijn deze wel gezond? De Consumentenbond testte d...

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Volgens wetenschappers van Wageningen University & Research wel. Zij hebben als eerste ontdekt dat mensen kunnen rui...

Toon meer (188)