Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor hart en bloedvaten.
Verzadigd vet niet ongezond voor het hart
Geen relatie met hart- en vaatziekten
Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in vette varianten van vlees, vis en zuivel en ook in koek, gebak en snacks. Het wordt afgeraden vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar in een recente grote Europese studie hebben onderzoekers daar geen onderbouwing voor gevonden.
In het onderzoek is de voeding van ruim 10.000 Europeanen met hart- en vaatziekten vergeleken met die van bijna 17.000 Europeanen zonder hart- en vaatziekten. De deelnemers waren afkomstig uit 9 Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk. Het risico op hart- en vaatziekten was niet verhoogd bij mensen die veel verzadigd vet in hun voeding hadden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolBron van verzadigd vet
De totale inname van verzadigd vet hing in het onderzoek niet samen met het risico op hart- en vaatziekten. Wel ging een hoge inname van verzadigd vet uit rood vlees en boter gepaard met een hoger risico op hart en vaatziekten. Maar een hoge inname van verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis ging juist gepaard gaat met een lager risico.
Het lijkt er volgens de onderzoekers dus op dat het belangrijk is uit welke voedingsmiddelen je verzadigd vet binnenkrijgt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Samenspel van voedingsstoffen
Voedingsmiddelen zijn meer dan de som van hun voedingsstoffen, zo concluderen de onderzoekers. Voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen en eigenschappen die van invloed zijn op het risico op hart- en vaatziekten. Als voorbeeld noemen ze kaas en yoghurt, die niet alleen verzadigd vet bevatten, maar ook vitamine K en probiotica.
Van vitamine K is bijvoorbeeld bekend dat het een gunstig effect heeft op de bloedstolling. Elke voedingsstof kan een ander effect hebben op cholesterolgehaltes, bloedglucosespiegels en ontstekingen en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie