Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van chemotherapie. Maar vette vis mag inmiddels weer.

Oud onderzoek raadde af vette vis te eten bij chemotherapie

Oud onderzoek

Een aantal jaar geleden werden vette vis en visoliesupplementen nog afgeraden bij bepaalde vormen van chemotherapie. Dit werd voor de zekerheid gedaan op basis van proefdieronderzoek.

In visolie en vette vis zitten zogenoemde PIFA’s (platinum-induced fatty acids), die bij muizen bepaalde vormen van chemotherapie blijken tegen te werken. Maar muizen zijn geen mensen. 

Nieuw onderzoek

Inmiddels is er ook onderzoek gedaan bij mensen met kanker. Hoewel harde conclusies nog lastig zijn, lijkt visolie juist gunstig tegen ongewenst verlies van lichaamsgewicht en spiermassa. Daarom ontraadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) vette vis sinds kort niet meer bij chemotherapie.

Tip

Het advies is nu om tenminste een keer per week vis te eten, net zoals voor alle Nederlanders geldt. 

Visoliecapsules afgeraden

Supplementen met visolie worden nog wel afgeraden vanaf 24 uur voor tot 24 uur na specifieke chemotherapieën (Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin). De reden hiervoor zijn de hoge concentraties van de PIFA’s, die mogelijk de werking van deze vormen van chemotherapie tegengaan. Misschien is het advies nog aan de voorzichtige kant.

Uit een klein onderzoek bij 21 mensen met longkanker bleek juist dat door het gebruik van visolie weliswaar het PIFA-niveau in het bloed steeg, maar dat dit geen negatief effect had op de werking van de chemotherapie. Het WKOF wil hier echter nog geen conclusies aan verbinden omdat de onderzochte groep erg klein is. 

Onvoldoende bewijs voor visolie

Het WKOF stelt dat er nog onvoldoende bewijs is om het gebruik van visolie aan of af te raden. Tussen de chemokuren kunnen visoliesupplementen worden gebruikt. Onderzoek naar langduriger gebruik van visolie bij kanker laat volgens WKOF tegenstrijdige resultaten zien.

Sommige studies laten een gunstig effect van visolie zien op de eetlust, voedingsinname, lichaamsgewicht en spiermassa, maar andere studies laten geen effect zien. Er wordt in ieder geval geen schadelijk effect gevonden, aldus WKOF. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Een dieet bij chemotherapie?

Een dieet bij chemotherapie?

Kan een kortdurende dieetrestrictie zorgen voor minder bijwerkingen bij vrouwen die chemotherapie krijgen voor borstkank...

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

chemo etend

Toch genieten van eten na smaakverlies door chemo

Smaakverlies is een veelvoorkomend probleem bij chemobehandelingen. Goed eten wordt hierdoor extra moeilijk. Een nieuwe ...

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Toon meer (211)