Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van chemotherapie. Maar vette vis mag inmiddels weer.

Oud onderzoek raadde af vette vis te eten bij chemotherapie

Oud onderzoek

Een aantal jaar geleden werden vette vis en visoliesupplementen nog afgeraden bij bepaalde vormen van chemotherapie. Dit werd voor de zekerheid gedaan op basis van proefdieronderzoek.

In visolie en vette vis zitten zogenoemde PIFA’s (platinum-induced fatty acids), die bij muizen bepaalde vormen van chemotherapie blijken tegen te werken. Maar muizen zijn geen mensen. 

Nieuw onderzoek

Inmiddels is er ook onderzoek gedaan bij mensen met kanker. Hoewel harde conclusies nog lastig zijn, lijkt visolie juist gunstig tegen ongewenst verlies van lichaamsgewicht en spiermassa. Daarom ontraadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) vette vis sinds kort niet meer bij chemotherapie.

Tip

Het advies is nu om tenminste een keer per week vis te eten, net zoals voor alle Nederlanders geldt. 

Visoliecapsules afgeraden

Supplementen met visolie worden nog wel afgeraden vanaf 24 uur voor tot 24 uur na specifieke chemotherapieën (Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin). De reden hiervoor zijn de hoge concentraties van de PIFA’s, die mogelijk de werking van deze vormen van chemotherapie tegengaan. Misschien is het advies nog aan de voorzichtige kant.

Uit een klein onderzoek bij 21 mensen met longkanker bleek juist dat door het gebruik van visolie weliswaar het PIFA-niveau in het bloed steeg, maar dat dit geen negatief effect had op de werking van de chemotherapie. Het WKOF wil hier echter nog geen conclusies aan verbinden omdat de onderzochte groep erg klein is. 

Onvoldoende bewijs voor visolie

Het WKOF stelt dat er nog onvoldoende bewijs is om het gebruik van visolie aan of af te raden. Tussen de chemokuren kunnen visoliesupplementen worden gebruikt. Onderzoek naar langduriger gebruik van visolie bij kanker laat volgens WKOF tegenstrijdige resultaten zien.

Sommige studies laten een gunstig effect van visolie zien op de eetlust, voedingsinname, lichaamsgewicht en spiermassa, maar andere studies laten geen effect zien. Er wordt in ieder geval geen schadelijk effect gevonden, aldus WKOF. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Baby groente tas, meer groente eten

Baby’s eten vaker groente met de Baby Groente Tas

Baby Groente Tas stimuleert het leren eten van groente. Als ouders wekelijks een tas krijgen met groenten, dan eten baby...

Toon meer (-8)
Volg ons