Waarschuwing voor afslankmiddel Sulami

In webshops en via Markplaats is het afslankmiddel Sulami te koop. Dat is echter geen veilig middel. Daarom waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit middel niet te gebruiken.

Sulami beweert dat er enkel kruiden in zitten

Sulami

Sulami komt uit Indonesië en bevat volgens het etiket meerdere kruiden. Het wordt aangeprezen als een natuurlijk kruidenproduct voor gewichtsverlies. In Nederland is het middel online te koop via webshops, waarvoor onder mee op Marktplaats wordt geadverteerd.  

Illegale ingrediënten

Uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb blijkt echter dat Sulami niet alleen kruiden bevat. Er zijn illegaal ook twee geneesmiddelen aan toegevoegd, en dat staat niet vermeld op de verpakking. Het gaat om een geneesmiddel voor behandeling van overgewicht (sibutramine). Het andere is een plasmiddel (canrenone), Hierdoor verliezen gebruikers extra vocht. Daardoor lijkt het alsof ze afvallen, maar dat is slechts tijdelijk.

Risico’s

Het is verboden om deze geneesmiddelen toe te voegen aan kruidenpreparaten. Bovendien is het niet zonder gevaar. Mensen die Sulami gebruiken kunnen - zonder dat ze het weten - hoge doseringen van deze stoffen binnenkrijgen.

Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan als duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Ook het gelijktijdig innemen van Sulami met andere medicijnen kan leiden tot gevaarlijke situaties. 

Marktplaats

De NVWA heeft de verkopers opgedragen om direct te stoppen met de verkoop van Sulami. Ook moeten zij klanten die het product al hebben gekocht, waarschuwen het niet meer te gebruiken. Daarnaast heeft de NVWA Marktplaats verzocht om met spoed advertenties te verwijderen.

Sulami-gebruikers

De NVWA adviseert om Sulami niet te kopen. Mocht je het al in huis hebben, gebruik het dan niet. En als je het nog ergens te koop ziet staan, kun je dit melden bij de NVWA. Heb je Sulami gebruikt en last van bijwerkingen? Ga dan naar de huisarts.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

suiker menukaart

Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster ...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

kip schoonmaken

Voedingscentrum raadt wassen van kip af

Bacteriën worden na wassen van kip gevonden in de gootsteen, op het aanrecht en op de spullen die op het aanrecht l...

Informatie over allergenen is onduidelijk, allergieën

Informatie over allergenen is vaak onduidelijk

Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermel...

Veel supplementen en soms ook doping bij fitness

Veel supplementen en soms ook doping bij fitness

Hoeveel supplementen gebruiken jonge mannen die aan fitness doen in Nederland? En wordt ook doping gebruikt? De Hogescho...

Toon meer (211)