Bakje Yoghurt, yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Mensen met hartproblemen die enkele porties yoghurt per week eten, hebben een 20 procent lager risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Zuivelconsumptie

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University & Research onder ruim 4.800 Nederlanders. De deelnemers aan het onderzoek hadden allemaal een hartinfarct doorgemaakt. De onderzoekers hebben hun eetpatroon in kaart gebracht, en met name gelet op hoeveel zuivel (yoghurt, melk en kaas) daarin voorkwam. Vervolgens zijn de deelnemers gemiddeld 12 jaar gevolgd, waarbij is bijgehouden wie overleed en door welke oorzaak.

Yoghurt past in gezonde voeding

In het onderzoek is geen effect gevonden van de inname van melk en kaas. Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hing daarentegen wel samen met een ongeveer 20 procent lager sterfterisico door hart- en vaatziekten. Het vetgehalte van de yoghurt maakte niet uit: zowel magere als volle yoghurt lieten een gunstig effect zien.  

Probiotica in yoghurt

Yoghurt is gemaakt met behulp van melkzuurbacteriën. Daardoor bevat yoghurt probiotica (gunstige bacteriën). De onderzoekers denken dat deze probiotica gunstige effecten hebben op de bacteriën in onze darmen, oftewel het darmmicrobioom. En dat is vervolgens weer gunstig voor het immuunsysteem.

Door een goed werkend immuunsysteem krijgen ontstekingen minder kans, waardoor de kans op een terugkerend hartinfarct mogelijk verkleind wordt, aldus de onderzoekers.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten; yoghurt is een fijn product om altij...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Tuinbonen: goed voor je immuunsysteem, bloeddruk en meer

Tuinbonen: goed voor je Immuunsysteem, Bloeddruk en meer

Tuinbonen zijn lichtgroene bonen die in peulen zitten. Ze hebben een licht zoete, aardse smaak. De bonen zijn ontzetten...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'