Mensen met hartproblemen die enkele porties yoghurt per week eten, hebben een 20 procent lager risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.
Zuivelconsumptie
Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University & Research onder ruim 4.800 Nederlanders. De deelnemers aan het onderzoek hadden allemaal een hartinfarct doorgemaakt. De onderzoekers hebben hun eetpatroon in kaart gebracht, en met name gelet op hoeveel zuivel (yoghurt, melk en kaas) daarin voorkwam. Vervolgens zijn de deelnemers gemiddeld 12 jaar gevolgd, waarbij is bijgehouden wie overleed en door welke oorzaak.
Yoghurt past in gezonde voeding
In het onderzoek is geen effect gevonden van de inname van melk en kaas. Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hing daarentegen wel samen met een ongeveer 20 procent lager sterfterisico door hart- en vaatziekten. Het vetgehalte van de yoghurt maakte niet uit: zowel magere als volle yoghurt lieten een gunstig effect zien.
Probiotica in yoghurt
Yoghurt is gemaakt met behulp van melkzuurbacteriën. Daardoor bevat yoghurt probiotica (gunstige bacteriën). De onderzoekers denken dat deze probiotica gunstige effecten hebben op de bacteriën in onze darmen, oftewel het darmmicrobioom. En dat is vervolgens weer gunstig voor het immuunsysteem.
Door een goed werkend immuunsysteem krijgen ontstekingen minder kans, waardoor de kans op een terugkerend hartinfarct mogelijk verkleind wordt, aldus de onderzoekers.