2021-05-19 12:18:58 Algemeen
Gezondeten.nl | Artsen in actie tegen roken

Artsen in actie tegen roken

Roken vormt de grootste bedreiging van de volksgezondheid. Daarom doen artsen een oproep aan de overheid: verminder het aantal verkooppunten van tabak en maak roken duurder.

Slechtnieuwsgesprek

Artsen zien de harde gevolgen van een tabaksverslaving in de dagelijkse praktijk. Ieder jaar sterven in Nederland 20.000 mensen door roken, vaak al voor de pensioenleeftijd. Daarnaast is er een miljoen mensen chronisch ziek door de gevolgen van tabaksgebruik.

Dat betekent dat artsen maar liefst 100.000 slechtnieuwsgesprekken moeten voeren, bijvoorbeeld als ze mensen moeten melden dat ze longkanker hebben of ongeneeslijk ziek zijn. Volgens de artsen kunnen veel van die gesprekken met goed overheidsbeleid voorkomen worden. In een indringende video geven artsen van #Artsenslaanalarm een kijkje in hun spreekkamer vlak voor en na een slechtnieuwsgesprek.

Overheidsmaatregelen

Beroepsorganisaties voor artsen, verenigd in de KNMG, ondersteunen de actie. KNMG-voorzitter René Héman: ‘Een slechtnieuwsgesprek is een van de zwaarste dingen van ons vak. Je moet iemand iets vertellen waardoor zijn of haar leven instort.

Het is akelig om te doen, altijd. Maar het is nog veel akeliger als je weet dat het gesprek voorkomen had kunnen worden. Als hij of zij nooit was gaan roken, of tijdig was gestopt, dan hadden we hier nu niet zo gezeten.’ Hij hoopt dat de nieuwe regering maatregelen tegen roken neemt, zoals vermindering van het aantal verkooppunten van tabak en roken duurder maken, zodat in de toekomst minder slechtnieuwsgesprekken nodig zijn.

Geschreven door

Voedingswetenschapper Angela Sever

Angela Severs

Voedingswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl | Gezonde leefstijl moet grotere plek krijgen in artsenopleiding

Gezonde leefstijl moet grotere plek krijgen in artsenopleiding

Artsen in opleiding zouden meer moeten leren over een gezonde leefstijl en positieve gezondheid. Dat is het doel van het nieuw gestarte project Gezond...

Gezondeten.nl Kind heeft levenslang profijt van gezonde leefstijl

Kind heeft levenslang profijt van gezonde leefstijl

Kinderen met een gezonde leefstijl hebben daar een leven lang voordeel van. Hun kans op hart- en vaatziekten is kleiner als ze volwassen zijn, zo blij...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend op om met regelgeving het aan...

Volg ons