2021-06-02 10:46:35 Voedselveiligheid
Gezondeten.nl Regels rondom gezondheidclaims

Consumentenbond wil einde aan claims als “puur” en “natuurlijk”

Op producten als cola, koekjes en snoep zijn regelmatig termen terug te vinden als “puur” of “100% natuurlijk”. De Consumentenbond vindt dit misleiding en wil dat er richtlijnen komen voor zulke loze claims.

Regels rondom gezondheidclaims

Het gebruik van claims op voedingsmiddelen is vastgelegd in Europese regelgeving of in de Nederlandse Warenwet. Fabrikanten mogen deze claims alleen gebruiken als die zijn goedgekeurd en als de voedingsmiddelen aan bepaalde criteria voldoen. Voor claims als “puur”, “100% natuurlijk” en “met natuurlijke ingrediënten” zijn nog geen regels opgesteld. Fabrikanten kunnen deze claims dus vrij gebruiken, waardoor de producten een gezondere uitstraling krijgen. Ze maken hier volop gebruik van, waardoor deze termen zijn terug te vinden op allerlei bewerkte producten zoals ranja, cola, sausmix, koek, suikerklontjes, winegums en chips.

Aanpassing richtlijnen

De Consumentenbond vindt dat consumenten hierdoor misleid worden en dat er onduidelijkheid ontstaat. In Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn al regels om het gebruik van deze woorden aan banden te leggen. De Consumentenbond wil dat er in geheel Europa richtlijnen voor worden opgesteld. In afwachting daarvan pleiten ze ervoor dat de Nederlandse overheid alvast richtlijnen opstelt en roepen ze fabrikanten op om loze claims zo snel mogelijk van de verpakking te halen. Een aantal fabrikanten heeft al toegezegd dit te zullen doen.

Geschreven door

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Marjolein Streur

Gezondheidswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Volg ons