Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Energie die je uit voeding haalt, noemen we kilocalorieën (kcal). Goede voedingsstoffen met de juiste energie zijn daarom essentieel voor het lichaam.

Ook bij weinig beweging, of in totale rust, heeft je lichaam kcal nodig. Het lichaam gebruikt deze energie namelijk ook voor allerlei andere processen om het lichaam zo goed mogelijk te onderhouden. Kcal verbruik je vooral bij beweging en bij het sporten. Maar hoe weet je nu precies hoeveel je verbrandt tijdens een work-out?

MET-waarde

Het verschil in energieverbruik tussen rust en activiteit wordt berekend met de MET-formule. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task. Met een MET-waarde van 1 zit je stil. Een MET-waarde van 5 bereik je bijvoorbeeld door stevig te gaan wandelen. Een waarde van 5 geeft dus aan dat je vijf keer zoveel kcal verbrandt als wanneer je niks doet. Om precies te weten hoeveel kcal je verbruikt tijdens het trainen, kun je gebruik maken van de MET-formule. 

Hardlopen

Hardlopen heeft een MET waarde tussen de 7.0 en 19.5 (dit is afhankelijk van het tempo). Een MET-waarde van 7 haal je bij een snelheid van 8km/uur en 19.5 bij een sprint van 20 km/uur. Wil je zelf met de formule rekenen? Wij leggen je uit hoe je dit kan doen.

Stel, je weegt 90 kilo en je wilt gaan hardlopen op een tempo van 10 km/uur gedurende een half uur (MET-waarde 10.0).

  • 10.0 (MET Waarde) vermenigvuldig je met 3,5 = 35
  • 35 vermenigvuldig je met je gewicht (90 kilo) = 3150
  • 3150 deel je door 200 = 15,75.

Dit wilt zeggen dat je minimaal 15,75 kcal verbrandt per minuut. Gedurende je rondje van een half uur komt dit op een totaal van zo'n 473 kcal.

Tip

Het MET-waarde systeem is een betrouwbare methode om je energie verbruik bij activiteiten te meten. Het is alleen wel zo dat energieverbruik ook beïnvloed kan worden door stofwisseling, hoeveelheid spiermassa en leeftijd. Dit zijn factoren die niet meegenomen kunnen worden in de MET-formule. Wil je dit wel meenemen en een meer betrouwbaar resultaat berekenen? Gebruik dan onze handige tool.

Exact energieverbruik hardlopen

Vul hieronder je gegevens in zoals geslacht, leeftijd en gewicht en bereken wat jij verbrandt tijdens een rondje hardlopen op 10km/uur.

Rennen

Bereken hoeveel calorieën jij verbrand met;

Hardlopen, rennen, matig tempo 10km/u
2

We hebben een geslacht nodig

3

Wat is je leeftijd?

jaar
4

Hoe lang ben je?

centimeter
5

Duur activiteit

minuten
6

Hoeveel weeg je?

kilogram
Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Wat zijn voedingstips voor hardlopers?

Als hardloper verg je veel van je lichaam. Goede voeding voor, tijdens en na het hardlopen is hierbij essentieel. Zowel ...

Sporten Sporten

Hoe blijf je gemotiveerd met hardlopen?

Hardlopen is gratis, je kunt het overal doen en je verbrandt er veel calorieën mee. Daarnaast verbetert regelmatig ...

Sporten Sporten

Hoe kan ik het beste een hardlooproutine starten?

Je hebt de keuze gemaakt te gaan hardlopen en je afvragen hoe je dit het beste kan gaan doen is de eerste stap. Het bere...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je met lopen?

Hoeveel calorieën je met een bepaalde activiteit verbrandt hangt van verschillende factoren af. Met lopen hangt het bijv...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Hoeveel calorieën je verbrandt met yoga hangt af van de exacte oefeningen, je leeftijd, je stofwisseling en geslacht. Ge...

Toon meer (376)