Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?

Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?

Een kapsalon is een gerecht dat bestaat uit gefrituurde friet, met daaroverheen shoarmavlees en dit afgetopt met gesmolten kaas, salade en een flinke klodder knoflooksaus en sambal. Maar hoeveel calorieën zitten er in eigenlijk in zo'n kapsalon?

Energetische waarde

100 gram kapsalon bevat ongeveer 270 kilocalorieën, een kleine kapsalon van 400 gram bevat dus ongeveer 1190 kilocalorieën. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van het formaat en de ingrediënten. Indien een kapsalon bijvoorbeeld extra saus, friet of kaas bevat, loopt de hoeveelheid kilocalorieën flink op.

Hoe is de kapsalon ontstaan?

Het gerecht is in 2003 ontstaan, nadat een eigenaar van een Rotterdams kapsalon, bij een shoarmazaak een gerecht bestelde welke  samengesteld was uit zijn favoriete ingrediënten. Via mond op mond reclame is dit gerecht zo populair geworden, dat nu bijna iedere shoarmaboer dit gerecht op de menukaart heeft staan.

Is een kapsalon gezond?

Een kapsalon bevat dus ongeveer 270 kcal per 100 gram en bevat veel vet en koolhydraten. Dit maakt de kapsalon een minder gezonde maaltijd.

Energie

269 Kcal

Vet

-Waarvan verzadigd

17,4 gram

4,6 gram

Koolhydraten

-Waarvan suikers

14 gram

0,9 gram

Vezels

1,5 gram

Eiwit

13,2 gram

Zout

1 gram

Voedingswaarde per 100 gram: Bron Voedingscentrum

Wat is een gezonder alternatief voor een kapsalon?

Een kapsalon bevat veel kilocalorieën, maar door enkele aanpassingen te maken in het gerecht, kan je een gezondere variant maken. Deze zal net zo lekker smaken als van de shoarmaboer!
  • Vervang friet eens door zoete aardappel en frituur dit niet, maar bak de friet in de oven tot de frietjes krokant zijn. Dit geeft een verrassende kapsalon met ander soort friet.
  • Je kan shoarmavlees vervangen door reepjes kipfilet met shoarmakruiden, dit is minder vet.
  • Je kan ervoor kiezen om extra groenten toe te voegen en minder friet te gebruiken. Voeg bijvoorbeeld extra komkommer, ijsbergsla, tomaat en paprika toe.
Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond levenGezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

MedischMedisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën zitten er in rijst?

Rijst is een lekkere en makkelijke basis voor een maaltijd. Rijst valt binnen de Schijf van Vijf en is daarom een gezond...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën bevatten pizza's?

Pizza's staan niet bekend om hun gezonde karakter. Maar hoeveel calorieën bevatten ze eigenlijk precies en hoe kun je ze...

SportenSporten

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Touwtje springen is een leuke, maar een intensieve bezigheid. Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 1...

Toon meer (557)