In een patatje oorlog zitten per 100 gram 292 kilocalorieën. Een portie is ongeveer twee keer zoveel en levert er dus 582 kcal. Ter vergelijking: in een patatje zonder saus zitten 393 kilocalorieën en met mayonaise 560.
Hoeveel calorieën bevat een patatje oorlog?
?Het is dus gewoon straattaal?, aldus Pierre Wind, tv-kok en co-auteur van het boek ?Patatje Oorlog?. Oorlog verwijst naar puinhoop, want patat met mayo, pindasaus én uitjes is eigenlijk gewoon één grote chaos op je bord. Je kunt het dus ook een ?patatje puinhoop? noemen.
Wat is een patatje oorlog?
Een patatje oorlog is een portie patat met mayonaise, pindasaus en uitjes. In het zuiden van Nederland land krijg je er vaak ook nog extra curry bij.
Er doen allerlei wilde verhalen de ronde dat de naam uit het koloniale verleden van ons land stamt, maar niets is minder waar. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'.
Wist je dat...
...veel mensen in de jaren ?80 van de vorige eeuw de naam ?patatje oorlog? kwetsend vonden? Er is geprobeerd de naam te veranderen in ?frietje vrede? of ?frietje feest? maar dat was tevergeefs.
Hoeveel calorieën zitten er in een portie friet?
In een portie (ongeveer 150 gram) patat zonder saus zitten 393 kilocalorieën. De saus die er eroverheen gaat kan voor veel extra calorieën zorgen. Mayonaise en pindasaus (of satésaus) zijn de grootste caloriebommen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolPindasaus bevat per 30 gram 74 kilocalorieën, waarvan 4 gram vet. Mayonaise bevat er 200, waarvan 14,3 gram vet. Vind je een patatje zonder toch niet helemaal ?af?? Bestel de saus er dan apart bij. Zo kun je veel beter doseren hoeveel je bij je frietjes eet.
In een frietje oorlog zitten per 100 gram 34 gram koolhydraten en 17 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd.
Bereidingswijze van patat de boosdoener?
Patatjes zijn gewoon gefrituurde aardappelen. Aardappelen zijn op zichzelf heel gezond, er zit veel vitamine C en B in. Bovendien bestaan ze voor 80% uit water en zijn ze geen dikmakers zoals veel mensen denken [2]. De saus en de manier waarop je ze bereid kunnen wel nadelig zijn voor je gewicht.
Patat uit de frituur
Frituren is niet de meest gezonde keuze. Daarbij komt dat patat ook altijd eerst wordt voorgebakken, dus als je kiest voor frituren bak je dubbel. Bovendien kan er tijdens frituren de schadelijke stof acrylamide ontstaan, deze stof is kankerverwekkend bij dieren en waarschijnlijk ook bij mensen. Je kunt het ontstaan van deze stof voorkomen door te frituren op een temperatuur tussen de 150 en de 180 graden [3].
Patat uit de oven
Je kan friet ook in de oven bereiden. In de supermarkt kun je kant-en-klare ovenfriet kopen die je vervolgens thuis afbakt. Dat scheelt je al één keer frituren. Maar het kan nog gezonder!
Koop gewone aardappelen, schil ze en snijd ze in ?patatvormige? reepjes. Kook ze vervolgens een minuut of 10 en bak ze dan op een bakplaat met een scheutje olijfolie en wat zeezout in de oven af. Het kost iets meer tijd, maar dan heb je wel iets lekkers, dat ook nog een stuk gezonder is!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Patat uit de airfryer
Je kan natuurlijk ook de airfryer tevoorschijn halen. Je kunt in de supermarkt friet kopen die speciaal voor de airfryer bedoeld is, maar ook hiervoor geldt dat die al een keer is voorgebakken. Wil je de verantwoorde keuze maken, maak je patat dan zelf.
Maak zelf je pindasaus! Er zijn veel gezonde recepten te vinden die minder vet en zout bevatten dan de kant-en-klare versies uit de supermarkt. En het voordeel van thuis je patatje oorlog maken is dat je zelf bepaalt hoeveel saus erop gaat.
Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach