Kibbeling: Calorieën, Gezondheidsvoordelen en Allergieën

Een portie verse kibbeling van de markt of de visboer, is een favoriet voor velen. De lekkernij geeft je energie en voorziet je van voedingsstoffen, zoals eiwit, fosfor en selenium. Maar de vis heeft ook een hoog vetgehalte, doordat deze wordt bereid in de frituur. Kibbeling is dus meer een lekkernij voor af en toe, dan dagelijkse kost. 

Voor het binnenkrijgen van omega-3, kun je beter een ander stukje vis kiezen. Denk eens aan een stukje kabeljauw, zalm of haring. 

In dit artikel vind je een uitleg over kibbeling, de voedingswaardes, de gezonde en minder gezonde kanten van kibbeling en een recept voor zelfgemaakte remouladesaus

Diëtist i.o. Sammie Eslamimoghaddam

Geschreven door Sammie Eslamimoghaddam, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

vissoort kibbeling

Wat is kibbeling? 

Kibbeling is een van oorsprong Nederlands visgerecht. Vroeger werd het gemaakt van kabeljauw en geserveerd met remouladesaus.

Tegenwoordig wordt kibbeling voornamelijk gemaakt van Alaska-koolvis. De stukken koolvis worden gekruid, door een beslag gehaald en goudbruin gefrituurd in plantaardige olie. 

De kruiden 

Kibbeling wordt voor het frituren gekruid met speciale kibbelingkruiden. Deze kruidenmix bestaat uit witte peper, gemalen mosterdzaad, gedroogde peterselie, kerriepoeder, nootmuskaatpoeder, uienpoeder, gemberpoeder en gedroogde basilicum. 

saus kibbeling

Remoulade-of Ravigotesaus? 

De traditionele saus die je bij de viskraam bij je kibbeling krijgt, is remouladesaus. Vaak worden remoulade- en ravigotesaus door elkaar gehaald, maar de sauzen zijn toch niet hetzelfde. Ravigotesaus is een vinaigrette op basis van olie en azijn en remouladesaus wordt gemaakt met mayonaise

Remouladesaus eet je dus bij je portie gefrituurde vis of gebakken aardappelen. Ravigotesaus wordt vaak gebruikt als dressing bij salades of als saus bij vleesgerechten. 

Zelf remouladesaus maken? 

Zelf je remouladesaus maken is helemaal niet lastig. Hieronder lees je hoe je te werk gaat. Voor een portie saus (20 gram) heb je nodig:

  • 1 el mayonaise 
  • 1 augurk
  • 1 el kappertjes
  • 1 el verse peterselie
  • 1 el verse bieslook
  • 1 tl citroensap
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Hak de augurk, kappertjes, peterselie en bieslook fijn.
  2. Meng alle ingrediënten tot een saus. 
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

?wanneer je bij de visboer om ravigotesaus vraagt, je vaak remouladesaus krijgt. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wat maakt kibbeling (on)gezond? 

Vanuit de Richtlijnen Goede Voeding, krijg je het advies om een keer per week (vette) vis te eten. Vis is een belangrijke bron van de onverzadigde vetzuren (omega-3) en voedingsstoffen zoals vitamine D, jodium en selenium.

Met vette vis wordt van nature vette vis bedoeld zoals zalm, makreel en haring. Een portie kibbeling telt niet mee, helaas. Kibbeling is gemaakt van magere vis en is vet door de bereiding. 

Voedingswaarden en calorieën kibbeling

Welke voedingsstoffen en hoeveel calorieën krijg je binnen als je smult van een portie kibbeling? We zijn voor je op onderzoek uitgegaan.

Een kleine portie kibbeling (145 gram), zonder saus bevat: 

  • 306 kcal 
  • 32,5 gram eiwitten 
  • 3 gram koolhydraten
  • 18,3 gram vetten
  • 0,3 gram vezels

Een kleine portie kibbeling (145 gram), met saus bevat: 

  • 358 kcal
  • 32,7 gram eiwitten
  • 4,8 gram koolhydraten
  • 23,1 gram vetten
  • 0,4 gram vezels

Een bakje kibbeling is een lekkere eiwitrijke snack, maar de lekkernij bevat zoals je ziet zitten er veel calorieën in kibbeling en heeft een kleine portie een hoog vetgehalte. Toch zitten er ook goede stoffen in kibbeling die tijdens het frituren grotendeels behouden blijven, zoals eiwitten, kalium, fosfor, selenium en jodium. 

Wist je dat...

?80-90% van vitamines en mineralen uit de vis behouden blijft tijdens het frituren. 

Voedingsstoffen in kibbeling

De volgende mineralen en spoorelementen vind je terug in kibbeling en dit is wat ze doen voor je lijf:

  • Kalium Kalium speelt een belangrijke rol in het lichaam en is goed voor je zenuwstelsel en het behoud van een normale bloeddruk. Daarnaast speelt het een rol bij het soepel houden van je spieren.
  • Fosfor Fosfor is nodig voor je energiehuishouding, draagt bij aan sterke botten en tanden en is betrokken bij een groot aantal biochemische reacties.
  • Jodium Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen en een goed werkende schildklier. Deze hormonen zijn nodig voor een gezonde groei, de ontwikkeling van je zenuwstelsel en een goede stofwisseling.
  • Selenium Selenium of seleen is een spoorelement. Het werkt als antioxidant en zorgt voor de bescherming van zowel je rode bloedcellen als je cellen. Ook zorgt het voor een goede werking van je schildklier. 

Kun je kibbeling opnieuw opwarmen? 

Ja dat kan. Als je de bereide stukken opnieuw wilt opwarmen, kun je ze in een pan opbakken of verwarmen in de oven op 200 graden voor 6 tot 8 minuten. Opwarmen in de magnetron maakt je hapje wel warm, maar zorg er ook voor dat de kibbeling minder knapperig is. 

Tip

Bewaar bereidde kibbeling niet langer dan twee dagen in de koelkast. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Is verse kibbeling gezonder dan de diepvriesvariant?

De voedingswaardes van verse kibbeling en de diepvries kibbeling voor in de oven verschillen nauwelijks van elkaar. Eigenlijk is het gewoon hetzelfde product. Het verschil is dat de diepvriesvariant van tevoren bereid en gefrituurd is en vervolgens is ingevroren. 

Tip

Maak eens gepaneerde kabeljauwfilet in de koekenpan. Op deze manier geniet je toch van krokante vis, maar dan zonder het ongezonde frituurvet.

De allergenen in kibbeling 

Kibbeling kan niet door iedereen gegeten worden. Het bevat vis, tarwe en mosterdzaad, hier kun je allergisch voor zijn. Het eten van deze allergenen kan dan zorgen voor verschillende klachten van je huid, luchtwegen, of maagdarmkanaal. Daarnaast kan het vochtophopingen of een plotselinge shock (anafylaxie) veroorzaken. 

Allergieën worden vastgesteld door een arts middels verschillende onderzoeken. Twijfel je of je hier last van hebt? Neem dan contact op met je dokter! 

Beoordeel dit artikel

Diëtist i.o. Sammie Eslamimoghaddam

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Traag werkende schildklier

Traag werkende schildklier

Ben je vaak moe? Is je gewicht toegenomen, terwijl je toch gezond leeft? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een t...

Chimichurri

Chimichurri: Voedingswaarde, Recept en Voordelen

Heb je al eens genoten van beef chimichurri, maar vraag jij je af hoe je deze lekkere Argentijnse saus eigenlijk maakt? ...

Selenium: een krachtige gezondheidsbooster van microformaat

Selenium: Functie, Voeding en een Tekort herkennen

Heb je weleens van selenium of seleen gehoord? Best kans dat er geen belletje gaat rinkelen, want dit stofje is niet zo ...

fosfor

Fosfor: Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Pure fosfor is ontvlambaar en levensgevaarlijk. Maar het mineraal, dat je in je eten aantreft, is essentieel voor je gez...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

13552 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'