Wat doet stremsel in zuivelproducten

Wat doet stremsel in zuivelproducten

Stremsel wordt bereid uit de vierde lebmagen van nuchtere kalveren. Maar stremsel kan ook afkomstig zijn van plantaardig geel walstro (lebkruid) of van een microbieel type. Dit zijn de schimmels mucor pussilis en mucor miehei of de bacteriën Bacillus subtilis en Bacillus polymyxa).

Stremsel bevat een enzym dat de eiwitten (caseïne) in melk laat verdikken, ook wel stremmen genoemd. De vloeibare melk krijgt een vaste structuur. Dit geeft als resultaat het voedingsmiddel kaas.

Een andere mogelijkheid om melk te laten stremmen is door toevoeging van zuur zoals azijn of citroenzuur. Dit wordt niet vaak toegepast omdat de kwaliteit van kaas dan minder goed is.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons? pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Crème fraîche vervangen? Dit zijn de 5 beste alternatieven

Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten. Jammer g...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'