Wat doet stremsel in zuivelproducten

Wat doet stremsel in zuivelproducten

Stremsel wordt bereid uit de vierde lebmagen van nuchtere kalveren. Maar stremsel kan ook afkomstig zijn van plantaardig geel walstro (lebkruid) of van een microbieel type. Dit zijn de schimmels mucor pussilis en mucor miehei of de bacteriën Bacillus subtilis en Bacillus polymyxa).

Stremsel bevat een enzym dat de eiwitten (caseïne) in melk laat verdikken, ook wel stremmen genoemd. De vloeibare melk krijgt een vaste structuur. Dit geeft als resultaat het voedingsmiddel kaas.

Een andere mogelijkheid om melk te laten stremmen is door toevoeging van zuur zoals azijn of citroenzuur. Dit wordt niet vaak toegepast omdat de kwaliteit van kaas dan minder goed is.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is kwark?

Kwark is een zuivelproduct wat gemaakt wordt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën. De melk wordt vervolgens inge...

Voeding Voeding

In welke producten zitten dierlijke ingrediënten "verstopt"?

Veel voedingsmiddelen bevatten dierlijke ingrediënten zonder dat je erg in hebt. Voor een vegetariër of veganist kan dit...

Diëten Diëten

Is kaas vegetariër vriendelijk?

De meeste vegetariërs vermijden voedingsmiddelen die een inspanning, leed of zelfs de dood van een dier vereist. Hoewel ...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacter...

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel kaas eten Nederlanders?

Kaas is een geliefd product voor veel Nederlanders. Daarom is het ook een veel gegeten product. Zo eet de gemiddelde Ned...

Toon meer (1125)