Nee, de prijs van de kaas zegt niets over hoe gezond de kaas is. Het maakt dus niet uit of je kaas bij de kaasboer of in de supermarkt koopt.
Voedingsstoffen
Wanneer we kijken naar de gezondheidseffecten van kaas, zit het hem vooral in voedingsstoffen zoals eiwit en calcium. Ook het gehalte aan (verzadigd) vet, zout en gebruik van rauwe melk of gepasteuriseerde melk speelt mee.
Vet
Verzadigd vet en zout verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Je kunt daarom het beste kiezen voor kaas met minder zout en 10+, 20+ of 30+ kaas. Dit laatste zegt iets over de hoeveelheid vet in de kaas. Des te minder vet de kaas bevat, des te meer eiwit en calcium er in zit.
Rauwmelkse kaas
Bij kaas gemaakt van rauwe melk betekent het dat de melk niet verhit is en er meer kans is op de aanwezigheid van bacteriën zoals listeria. Dit soort kaas is minder geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen, zieken, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand.