Over hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen tranen met tuiten huilt als je uien snijdt doen verschillende verhalen de ronde. Maar voor we tips delen hoe je het beste je uien kunt snijden, leggen we eerst uit waar die tranen eigenlijk vandaan komen.
Waarom ga je huilen als je uien snijdt?
Wanneer je een ui snijdt maak je de cellen van de groente stuk. Daarbij komt een enzym vrij; alliinase. Door het snijden komt dit enzym in aanraking met andere stofjes in de ui en ontstaat er een zuur. Dit zuur kan in de lucht terechtkomen en vervolgens in je ogen belanden. Je oog wil dit zuur zo snel mogelijk weer uit je oog hebben en reageert door traanvocht aan te maken. En daar zijn de tranen.
De gouden tip
De tranen ontstaan dus doordat er een stofje in je ogen terecht komt. Daarom luidt de beste tip: bescherm je ogen, zodat dit zuur je ogen niet kan bereiken. Draag je lenzen? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk minder lastig hebben van tranende ogen.
Overige tips op het internet
Heb je geen lenzen? Dan kan de volgende tip je helpen om tranende ogen bij het uien snijden tegen te gaan.
Doe de ui voor het snijden eerst even in de vriezer of de oven. Hierdoor zou de chemische reactie minder snel optreden en zou er minder irriterend zuur ontstaan.
Er gaan nog veel meer tips rond op het internet, maar hiervan is weinig wetenschappelijk bewijs te vinden. Zo zou het helpen om de kraan open te zetten tijdens het snijden of om de haartjes van het kontje van de ui te halen, maar het kontje tot het einde te laten zitten. Ook zou het helpen om de afzuigkap aan te zetten, om je mond open te houden tijdens het snijden en om een slok water (of wijn) in je mond te houden.