Wat zijn verdikkingsmiddelen?

Wat zijn verdikkingsmiddel­e­n­?

Verdikkingsmiddelen, één van de stabilisatoren, zijn de bindmiddelen die de textuur van levensmiddelen verbeteren, voornamelijk de stroperigheid. Dit is belangrijk voor het mondgevoel, de smaak en een consistente textuur van levensmiddelen.

Zo worden verdikkingsmiddelen vaak gebruikt voor het verstevigen van sauzen, soepen of pudding. Verdikkingsmiddelen variëren van poeders tot gom-achtige middelen. Daarbij wordt er gekozen voor het verdikkingsmiddel dat het meest geschikt is voor bepaalde levensmiddelen, wat bijvoorbeeld afhankelijk is van de zuurtegraad en smaak.

Meestal worden verdikkingsmiddelen aangegeven met een E-nummer. De eigenschappen van verdikkingsmiddelen per E-nummer zijn te vinden in de Voedingswaardetabel.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Zijn de ingrediënten van vleesvervangers wel gezond?

Steeds meer mensen eten vleesvervangers, maar hoe goed en gezond zijn de vleesvervangers en diens ingrediënten eigenlijk...

Voeding Voeding

Wat zijn stabilisatoren?

Stabilisatoren vormen een categorie van E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om het product te stabilise...

Gezond leven Gezond leven

Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te ho...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kan ik voedselverspillin­g tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en f...

Gezond leven Gezond leven

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nut...

Toon meer (1068)