Wat zijn stabilisatoren?

Wat zijn stabilisatoren?

Stabilisatoren vormen een categorie van E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om het product te stabiliseren. In andere woorden, stabilisatoren behouden de eigenschappen van het product. Zo gaan ze bijvoorbeeld tegen dat slagroom inzakt of dat er ijskristallen in ijs ontstaan.

Samen met emulgatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen, vormen stabilisatoren de groep E-nummers E400 tot E499. Stabilisatoren kunnen worden gemaakt van verschillende soorten substanties. Zo is E483, ook wel stearyltartraat, bijvoorbeeld gemaakt van varkensvet. Voor vegetariërs zijn sommige E-nummers dus iets om op te letten.

De eigenschappen van stabilisatoren per E-nummer zijn te vinden in de voedingswaardetabel.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voeding Voeding

Wat doen stabilisatoren?

Stabilisatoren behouden de eigenschappen van levensmiddelen, met name de textuur. Dat doen ze door een zogeheten ‘ontled...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waar bestaan vulmiddelen in supplementen uit?

Een supplement kan voorkomen in pilvorm, als (bruis)tablet of als poedertje wat je gemakkelijk kunt oplossen in een dran...

Voeding Voeding

Wat zijn verdikkingsmiddel­e­n­?

Verdikkingsmiddelen, één van de stabilisatoren, zijn de bindmiddelen die de textuur van levensmiddelen verbeteren, voorn...

Gezond leven Gezond leven

Zitten er microplastics in onze voeding en zijn ze schadelijk?

Microplastics zijn minuscule plasticdeeltjes die ontstaan door het uiteenvallen van kunstofproducten. Logischerwijs is h...

Gezond leven Gezond leven

Welke soorten E-nummers bestaan er?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleur...

Toon meer (1119)
Volg ons