Wat zijn stabilisatoren?

Wat zijn stabilisatoren?

Stabilisatoren vormen een categorie van E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om het product te stabiliseren. In andere woorden, stabilisatoren behouden de eigenschappen van het product. Zo gaan ze bijvoorbeeld tegen dat slagroom inzakt of dat er ijskristallen in ijs ontstaan.

Samen met emulgatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen, vormen stabilisatoren de groep E-nummers E400 tot E499. Stabilisatoren kunnen worden gemaakt van verschillende soorten substanties. Zo is E483, ook wel stearyltartraat, bijvoorbeeld gemaakt van varkensvet. Voor vegetariërs zijn sommige E-nummers dus iets om op te letten.

De eigenschappen van stabilisatoren per E-nummer zijn te vinden in de voedingswaardetabel.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond levenGezond leven

Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te ho...

VoedingVoeding

Wat doen stabilisatoren?

Stabilisatoren behouden de eigenschappen van levensmiddelen, met name de textuur. Dat doen ze door een zogeheten ‘ontled...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Waar bestaan vulmiddelen in supplementen uit?

Een supplement kan voorkomen in pilvorm, als (bruis)tablet of als poedertje wat je gemakkelijk kunt oplossen in een dran...

VoedingVoeding

Wat zijn verdikkingsmiddel­e­n­?

Verdikkingsmiddelen, één van de stabilisatoren, zijn de bindmiddelen die de textuur van levensmiddelen verbeteren, voorn...

Gezond levenGezond leven

Zitten er microplastics in onze voeding en zijn ze schadelijk?

Microplastics zijn minuscule plasticdeeltjes die ontstaan door het uiteenvallen van kunstofproducten. Logischerwijs is h...

Toon meer (1064)