Wat zijn stabilisatoren?

Wat zijn stabilisatoren?

Stabilisatoren vormen een categorie van E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om het product te stabiliseren. In andere woorden, stabilisatoren behouden de eigenschappen van het product. Zo gaan ze bijvoorbeeld tegen dat slagroom inzakt of dat er ijskristallen in ijs ontstaan.

Samen met emulgatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen, vormen stabilisatoren de groep E-nummers E400 tot E499. Stabilisatoren kunnen worden gemaakt van verschillende soorten substanties. Zo is E483, ook wel stearyltartraat, bijvoorbeeld gemaakt van varkensvet. Voor vegetariërs zijn sommige E-nummers dus iets om op te letten.

De eigenschappen van stabilisatoren per E-nummer zijn te vinden in de voedingswaardetabel.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Intermittent fasting, is het gezond?

Intermittent fasting: de voordelen, nadelen en de verschillende soorten op een rij

Intermittent fasting is hot. Het is een manier om af te vallen die de aandacht trekt. Maar is het gezond? Wat zijn de v...

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat...

Acne (jeugdpuistjes)

Acne (jeugdpuistjes)

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van jeugdpuistjes. Ook als volwassene kunnen er op je huid hier en daar puistjes...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

kokosmelk, de bewezen gezondheidsvoordelen en -nadelen

Kokosmelk, de voordelen in een (kokos)notendop

Houd jij ook zo van een Thaise groene curry of een Tom Kha Khai soep? Kokosmelk is in deze gerechten de absolute ster.  ...

Mierikswortel: de geneeskrachtige smaakmaker

Mierikswortel: De Geneeskrachtige Smaakmaker

Over smaak valt niet te twisten en zeker niet als het om die van de mierikswortel gaat. Die is namelijk onvergetelijk. H...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

Lees wat je gemist hebt

14276 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'