Nederlanders aten in 2020 minder vlees

In 2020 hebben Nederlanders minder vlees gegeten dan de jaren ervoor. Er is nog niet eerder zo’n grote daling geweest in de hoeveelheid gegeten vlees. De verkoop van plantaardige alternatieven is juist gestegen.

Onderzoekers houden bij hoeveel vlees er wordt gegeten

Sterkste daling sinds 2005

Onderzoekers van de Wageningen University & Research houden sinds 2005 bij hoeveel vlees en vleesvervangers er worden gegeten. In 2018 en 2019 nam de hoeveelheid vlees die we eten steeds toe, maar in 2020 is er weer een daling te zien.

Het is zelfs de sterkste daling sinds het begin van de metingen. In 2019 aten Nederlanders nog gemiddeld 77,8 kilo vlees per persoon per jaar. In 2020 is dit gedaald naar 75,9 kilo. 

Tip

We zijn vooral minder kip en gevogelte gaan eten (0,8 kilo), gevolgd door varkensvlees (0,5 kilo) en rundvlees (0,4 kilo).

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Invloed van corona

De daling komt waarschijnlijk grotendeels door het sluiten van de horeca vanwege de coronamaatregelen. Omdat er in de horeca relatief veel vlees wordt gegeten, is met de sluiting van restaurants en cafés een belangrijk verkooppunt een tijd gesloten.

Daardoor zijn mensen thuis wel meer vlees gaan eten. Supermarkten, slagers en poeliers verkochten in 2020 23,3 kilo meer vlees en 1,3 kilo meer vleeswaren dan in 2019.

Vega-vlees

De verkoop van plantaardige vleesvervangers blijft stijgen ten opzichte van vorige jaren. Hoewel het aandeel van vleesvervangers nog maar vier procent is, is de vraag het afgelopen jaar met 20 tot 30 procent toegenomen.

Ook het aanbod van vleesvervangers zoals vega-burgers in supermarkten en horeca neemt sterk toe. Volgens de onderzoekers is het nog onduidelijk of consumenten plantaardige alternatieven meer zijn gaan waarderen, andere eetvoorkeuren zijn gaan ontwikkelen of dat ze minder behoefte hebben aan vlees.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Crème fraîche vervangen? Dit zijn de 5 beste alternatieven

Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten. Jammer genoeg staat c...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Maagbeschermers: ontdek het juiste middel

Maagbeschermers: Waarom, Bijwerkingen en Alternatieven

Brandend maagzuur is een van de meest voorkomende klachten in Nederland. Deze aandoening kan ontstaan door het gebruik v...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

Lees wat je gemist hebt

14354 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'