Nederlanders aten in 2020 minder vlees

In 2020 hebben Nederlanders minder vlees gegeten dan de jaren ervoor. Er is nog niet eerder zo’n grote daling geweest in de hoeveelheid gegeten vlees. De verkoop van plantaardige alternatieven is juist gestegen.

Onderzoekers houden bij hoeveel vlees er wordt gegeten

Sterkste daling sinds 2005

Onderzoekers van de Wageningen University & Research houden sinds 2005 bij hoeveel vlees en vleesvervangers er worden gegeten. In 2018 en 2019 nam de hoeveelheid vlees die we eten steeds toe, maar in 2020 is er weer een daling te zien.

Het is zelfs de sterkste daling sinds het begin van de metingen. In 2019 aten Nederlanders nog gemiddeld 77,8 kilo vlees per persoon per jaar. In 2020 is dit gedaald naar 75,9 kilo. 

Tip

We zijn vooral minder kip en gevogelte gaan eten (0,8 kilo), gevolgd door varkensvlees (0,5 kilo) en rundvlees (0,4 kilo).

Invloed van corona

De daling komt waarschijnlijk grotendeels door het sluiten van de horeca vanwege de coronamaatregelen. Omdat er in de horeca relatief veel vlees wordt gegeten, is met de sluiting van restaurants en cafés een belangrijk verkooppunt een tijd gesloten.

Daardoor zijn mensen thuis wel meer vlees gaan eten. Supermarkten, slagers en poeliers verkochten in 2020 23,3 kilo meer vlees en 1,3 kilo meer vleeswaren dan in 2019.

Vega-vlees

De verkoop van plantaardige vleesvervangers blijft stijgen ten opzichte van vorige jaren. Hoewel het aandeel van vleesvervangers nog maar vier procent is, is de vraag het afgelopen jaar met 20 tot 30 procent toegenomen.

Ook het aanbod van vleesvervangers zoals vega-burgers in supermarkten en horeca neemt sterk toe. Volgens de onderzoekers is het nog onduidelijk of consumenten plantaardige alternatieven meer zijn gaan waarderen, andere eetvoorkeuren zijn gaan ontwikkelen of dat ze minder behoefte hebben aan vlees.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wageningen University & Research (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

vleesvervangers nationale week zonder vlees

Steeds meer Nederlanders eten wekelijks vleesvervangers

In Nederland wordt steeds minder vlees gegeten, terwijl het gebruik van vleesvervangers toeneemt. Dit blijkt uit onderzo...

Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijna 5 procen...

Minder vlees eten, vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Nederlanders eten steeds minder vlees

De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, he...

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

In heel Europa gaan mensen steeds minder dierlijke producten als vlees en zuivel gebruiken. Nederland is daarbij koplope...

vleesvervangers

Vlees- en zuivelvervangers duur? Niet meer!

Vlees- en zuivelvervangers hebben de reputatie duur te zijn. Maar de laatste jaren is de prijs ervan zo gedaald, dat mee...

Toon meer (-8)
Volg ons