Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder risico op een nieuw hartinfarct of beroerte, zo blijkt uit Italiaans onderzoek.

Sterkt bewerkte voedingsmiddelen is ongezond voor het hart

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

In het onderzoek zijn bijna 1.200 hartpatiënten minimaal 10 jaar gevolgd. De onderzoekers brachten de eetgewoonten in kaart en keken daarbij naar het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de totale hoeveelheid voedsel die ze dagelijks aten. Bekende voorbeelden van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. 

Maar ook voedingsmiddelen met een gezonde samenstelling kunnen sterk bewerkt zijn. Denk aan margarine, halvarine, ontbijtgranen, crackers, beschuit en vruchtenyoghurt. Deze voedingsmiddelen zijn sterk bewerkt omdat ze bijvoorbeeld geur-, kleur-, smaak- of zoetstoffen bevatten of bewerkte ingrediënten als gehydrolyseerde eiwitten, maltodextrine of gehydrogeneerd vet. Op de ingrediëntenlijst op de verpakking staat dan vaak een waslijst aan stoffen.

Nieuwe hartaanval of beroerte

In het onderzoek zijn duidelijke aanwijzingen gevonden dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ongezond zijn. Hartpatiënten die veel sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden, bleken een 65 procent hoger risico te hebben om te overlijden aan een nieuwe hartaanval of beroerte, vergeleken met hartpatiënten die weinig sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden. 

Voorkeur voor vers en onbewerkt

De onderzoekers vinden dat het de hoogste tijd is om niet alleen te kijken naar de hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen een voedingsmiddel bevat bij het bepalen of iets gezond is of niet. Ook de mate van bewerking is belangrijk.

Ze vinden dat de mate van bewerking duidelijk op de voorkant van verpakkingen van voedingsmiddelen moet worden vermeld. Net zoals nu vaak al gebeurt voor de voedingskundige samenstelling. Ook benadrukken ze dat een pure voeding, gebaseerd op voornamelijk verse, zo min mogelijk bewerkte producten altijd te verkiezen is boven een voeding die voornamelijk bestaat uit bewerkte producten uit de schappen van de supermarkt.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

EurekAlert! (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsi...

Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De i...

Bakje Yoghurt, yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Mensen met hartproblemen die enkele porties yoghurt per week eten, hebben een 20 procent lager risico om te overlijden a...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...

Toon meer (-8)
Volg ons