Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder risico op een nieuw hartinfarct of beroerte, zo blijkt uit Italiaans onderzoek.
Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
In het onderzoek zijn bijna 1.200 hartpatiënten minimaal 10 jaar gevolgd. De onderzoekers brachten de eetgewoonten in kaart en keken daarbij naar het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de totale hoeveelheid voedsel die ze dagelijks aten. Bekende voorbeelden van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en fast food.
Maar ook voedingsmiddelen met een gezonde samenstelling kunnen sterk bewerkt zijn. Denk aan margarine, halvarine, ontbijtgranen, crackers, beschuit en vruchtenyoghurt. Deze voedingsmiddelen zijn sterk bewerkt omdat ze bijvoorbeeld geur-, kleur-, smaak- of zoetstoffen bevatten of bewerkte ingrediënten als gehydrolyseerde eiwitten, maltodextrine of gehydrogeneerd vet. Op de ingrediëntenlijst op de verpakking staat dan vaak een waslijst aan stoffen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolNieuwe hartaanval of beroerte
In het onderzoek zijn duidelijke aanwijzingen gevonden dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ongezond zijn. Hartpatiënten die veel sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden, bleken een 65 procent hoger risico te hebben om te overlijden aan een nieuwe hartaanval of beroerte, vergeleken met hartpatiënten die weinig sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden.
Voorkeur voor vers en onbewerkt
De onderzoekers vinden dat het de hoogste tijd is om niet alleen te kijken naar de hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen een voedingsmiddel bevat bij het bepalen of iets gezond is of niet. Ook de mate van bewerking is belangrijk.
Ze vinden dat de mate van bewerking duidelijk op de voorkant van verpakkingen van voedingsmiddelen moet worden vermeld. Net zoals nu vaak al gebeurt voor de voedingskundige samenstelling. Ook benadrukken ze dat een pure voeding, gebaseerd op voornamelijk verse, zo min mogelijk bewerkte producten altijd te verkiezen is boven een voeding die voornamelijk bestaat uit bewerkte producten uit de schappen van de supermarkt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie