Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder risico op een nieuw hartinfarct of beroerte, zo blijkt uit Italiaans onderzoek.

Sterkt bewerkte voedingsmiddelen is ongezond voor het hart

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

In het onderzoek zijn bijna 1.200 hartpatiënten minimaal 10 jaar gevolgd. De onderzoekers brachten de eetgewoonten in kaart en keken daarbij naar het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de totale hoeveelheid voedsel die ze dagelijks aten. Bekende voorbeelden van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. 

Maar ook voedingsmiddelen met een gezonde samenstelling kunnen sterk bewerkt zijn. Denk aan margarine, halvarine, ontbijtgranen, crackers, beschuit en vruchtenyoghurt. Deze voedingsmiddelen zijn sterk bewerkt omdat ze bijvoorbeeld geur-, kleur-, smaak- of zoetstoffen bevatten of bewerkte ingrediënten als gehydrolyseerde eiwitten, maltodextrine of gehydrogeneerd vet. Op de ingrediëntenlijst op de verpakking staat dan vaak een waslijst aan stoffen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Nieuwe hartaanval of beroerte

In het onderzoek zijn duidelijke aanwijzingen gevonden dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ongezond zijn. Hartpatiënten die veel sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden, bleken een 65 procent hoger risico te hebben om te overlijden aan een nieuwe hartaanval of beroerte, vergeleken met hartpatiënten die weinig sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden. 

Voorkeur voor vers en onbewerkt

De onderzoekers vinden dat het de hoogste tijd is om niet alleen te kijken naar de hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen een voedingsmiddel bevat bij het bepalen of iets gezond is of niet. Ook de mate van bewerking is belangrijk.

Ze vinden dat de mate van bewerking duidelijk op de voorkant van verpakkingen van voedingsmiddelen moet worden vermeld. Net zoals nu vaak al gebeurt voor de voedingskundige samenstelling. Ook benadrukken ze dat een pure voeding, gebaseerd op voornamelijk verse, zo min mogelijk bewerkte producten altijd te verkiezen is boven een voeding die voornamelijk bestaat uit bewerkte producten uit de schappen van de supermarkt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Eiwitten voor spieropbouw, handige tips en suggesties!

Eiwitten voor spieropbouw? Dit wil je weten!

Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als vetten en koolhydraten. Een ander veel gebruikte benaming voor eiwitten is proteï...

Zijn whey eiwitten en eiwitshakes gezond?

Zijn whey eiwitten en eiwitshakes gezond?

Om snel wat kilo's af te vallen is er de laatste tijd een ware rage ontstaan. We hebben het hier over het drinken van ei...

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten of proteïnen worden niet alleen gebruikt als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsproce...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten zijn kleine, bolvormige zaden die afkomstig zijn uit de peulen van de Pisum sativum-plant. Ze zijn vrij laag i...

Lees wat je gemist hebt

9831 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'