Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten zijn kleine, bolvormige zaden die afkomstig zijn uit de peulen van de Pisum sativum-plant. Ze zijn vrij laag in calorieën en bevatten verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten. De erwtjes zijn ook rijk aan vezels en eiwitten.

Uit onderzoek blijkt dat doperwten kunnen bijdragen aan het beschermen tegen verschillende gezondheidsproblemen, waaronder darmklachten.

Aan de andere kant wordt ook gezegd dat groene erwten schadelijk zijn en moeten worden vermeden vanwege de antinutriënten die ze bevatten.

In dit artikel lees alles over de voor- en nadelen van doperwten.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Herkomst van de doperwt

Herkomst van de doperwt

Doperwten worden al eeuwenlang gegeten. Ze staan tegenwoordig wereldwijd op het menu, maar stammen af van de wilde doperwt die zijn oorsprong vindt in Azië. Frankrijk heeft de groente populair gemaakt, waarna de rest van Europa volgde.

Hoewel ze in de keuken gebruikt worden als groente, zijn de erwten dat eigenlijk niet. Ze maken namelijk deel uit van de peulvruchtenfamilie. Deze bestaat uit planten die peulen met zaden erin produceren. Onder andere linzen, kikkererwten en pinda’s behoren tot dezelfde familie.

Wist je dat...

...doperwten en tuinerwten eigenlijk hetzelfde zijn? Doperwten kun je binnen het seizoen vaak vers verkrijgen en anders in pot of blik, terwijl je tuinerwten enkel in het diepvriesschap kunt vinden. Het lijken dus andere producten, maar schijn bedriegt!

Doperwtenseizoen

De doperwten die bij ons in de supermarkt liggen, komen uit verschillende landen. In mei, juni en juli worden ze in Nederland geteeld en vind je dus Nederlandse doperwten in de schappen. Daarna volgt een periode waarin ze vooral uit Duitsland komen. De rest van het jaar koop je onder andere erwten uit Guatemala en Kenia. 

Tip

Doperwten zijn verkrijgbaar in verse vorm, ingeblikt of uit de diepvries.

Zijn doperwten gezond?

Doperwten bevatten een flinke hoeveelheid voedingsstoffen. Er zitten relatief weinig calorieën in en het grootste deel van die calorieën komt van koolhydraten.

Doperwten (onbereid) bevatten per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 65 kcal
  • 4,5 gram eiwitten
  • 10 gram koolhydraten, waarvan 1 gram suiker
  • 0 gram vetten
  • 4,7 gram vezels

Ze zijn ook rijk aan bepaalde antioxidanten, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor veel van hun gezondheidsvoordelen.

Naast een forse hoeveelheid vitaminen, bevatten doperwten ook veel verschillende mineralen. Al is dat wel in lagere hoeveelheden dan de vitaminen. Het regelmatig eten van de erwten draagt vooral bij aan je ijzerinname. 

  • IJzer: 23,8% van de ADH
  • Koper: 16,7% van de ADH
  • Fosfor: 10,6% van de ADH
  • Kalium: 7,4% van de ADH
  • Zink: 4,7% van de ADH
Wist je dat...

...het hoge eiwitgehalte de reden is dat erwten uniek zijn, ten opzichte van andere groenten? Zo bevat 100 gram wortelen 1 gram eiwit, terwijl er in 100 gram erwten meer dan vier keer die hoeveelheid zit.

Vegetariërs en veganisten

Het unieke eiwitgehalte van doperwten maakt ze een goede keuze voor mensen die geen dierlijke producten eten. Het is wel belangrijk om te weten dat ze geen complete bron van eiwitten zijn, omdat het aminozuur methionine ontbreekt. In de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen zit dit wel.

Gezondheidsvoordelen van doperwten

Doperwten bevatten een grote hoeveelheid eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen. Hierdoor kan het regelmatig eten van deze vitaminebommetjes op verschillende manieren bijdragen aan een goede gezondheid.

Doperwten helpen bij gewichtsverlies

Doperwten helpen bij gewichtsverlies

De eiwitten en vezels in doperwten zorgen ervoor dat ze erg goed vullen. Eiwit werkt daarnaast samen met vezels om de spijsvertering te vertragen en een vol gevoel te bevorderen. Daardoor zal je minder geneigd zijn overmatig te eten.

Door dagelijks voldoende eiwitten en voedingsvezels te eten kun je dus zorgen voor een verlaagde calorie-inname. Doperwten passen dus perfect in je voedingspatroon als je gezond wilt afvallen, zonder hongergevoel.

Het consumeren van voldoende proteïne is ook belangrijk voor het bevorderen van je spierkracht en botgezondheid.

Doperwten stimuleren de spijsvertering

Doperwten stimuleren de spijsvertering

De grote hoeveelheid vezels biedt ook veel voordelen voor je spijsvertering. Allereerst voeden vezels de goede bacteriën in je darmen. Dit houdt de goede bacteriën gezond en voorkomt dat er te veel ongezonde bacteriesoorten groeien.

Een gezonde darmflora kan het risico op het ontwikkelen van een aantal veelvoorkomende aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten, prikkelbaredarmsyndroom en darmkanker, verminderen.

Bovendien is het grootste deel van deze vezels onoplosbaar. Hierdoor functioneren ze als een "ophopingsmiddel" in je spijsverteringskanaal. Ze voegen volume toe aan je ontlasting, waardoor ze bijdragen aan het sneller afvoeren van voedsel en afvalstoffen.

Doperwten ondersteunen een gezond bloedsuikergehalte

Doperwten hebben verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel.

Ten eerste hebben ze een relatief lage glycemische index (GI). Dit geeft aan hoe snel je bloedsuiker stijgt na het eten van een voedingsmiddel. Als je voedingspatroon veel voedingsmiddelen met een lage GI bevat, blijkt dit de bloedsuikerspiegel te helpen reguleren.

Ook de vezels en eiwitten in de erwten kunnen gunstig zijn voor het reguleren van je bloedsuiker. Een goede bloedsuikerspiegel draagt eveneens bij aan het onder controle houden van diabetes.

Doperwten kunnen bijdragen aan hartgezondheid

Doperwten kunnen bijdragen aan hartgezondheid

De vele voedingsstoffen in doperwten kunnen bijdragen aan het voorkomen van een hoge bloeddruk. Dit is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen.

Ook je cholesterol kan worden verlaagd door deze nutriënten. Daarnaast zitten er veel antioxidanten in doperwten, die celschade voorkomen. Beide effecten dragen eveneens bij aan een verlaagd risico op hartaandoeningen. 

Gezondheidsrisico’s van doperwten

Als je normale hoeveelheden doperwten eet, ervaar je doorgaans geen nadelen voor je gezondheid. De groente kan in grote hoeveelheden echter wel een negatief effect hebben. 

Het bevat namelijk antinutriënten, die de opname van andere voedingsstoffen, zoals ijzer en calcium, kunnen dwarsbomen. Ook kunnen de erwten winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken. 

Tip

Wanneer je graag veel doperwten eet, kun je experimenteren met verschillende bereidingswijzen om de negatieve effecten te verminderen. Zo kunnen fermenteren, kiemen en weken helpen om de hoeveelheid antinutriënten te verminderen.

Meer doperwten eten

Meer doperwten eten

Als je graag meer doperwten aan je voedingspatroon wilt toevoegen, kun je dat op verschillende manieren doen. De peulvrucht is namelijk heel veelzijdig! Maak bijvoorbeeld een frisse doperwtensoep met munt, meng de erwtjes door de pasta of creëer een gezonde bowl met doperwten, couscous en feta.

Tip

Doperwtensoep is niet hetzelfde als de traditionele Hollandse erwtensoep. Deze is namelijk met spliterwten gemaakt.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Eiwitten voor spieropbouw, handige tips en suggesties!

Eiwitten voor spieropbouw? Dit wil je weten!

Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als vetten en koolhydraten. Een ander veel gebruikte benaming voor eiwitten is proteï...

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten of proteïnen worden niet alleen gebruikt als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsproce...

Zijn whey eiwitten en eiwitshakes gezond?

Zijn whey eiwitten en eiwitshakes gezond?

Om snel wat kilo's af te vallen is er de laatste tijd een ware rage ontstaan. We hebben het hier over het drinken van ei...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Toon meer (297)