Goed nieuws voor koffieliefhebbers: het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag beschermt mogelijk tegen hartziekten en zorgt er mogelijk voor dat je langer leeft. Ook bij mensen die al hartklachten hebben.
Is koffie goed voor je hart?
1, 2 of 3 koppen koffie per dag
Om te kijken wat het verband is tussen koffie en hartaandoeningen voerde een groep onderzoekers 3 opeenvolgende studies uit. Ze gebruikten hiervoor gegevens uit de UK Biobank, waarin een half miljoen mensen al ruim 10 jaar gevolgd worden.
Eerst keken de onderzoekers naar de relatie tussen de hoeveelheid koffie en hartaandoeningen en hersenbloedingen of -infarcten.
Hieruit bleek dat mensen die 2 of 3 koppen koffie per dag dronken 10 tot 15 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van verschillende hartaandoeningen of vroegtijdig overlijden dan mensen die geen koffie drinken.
Het risico op een hersenbloeding of -infarct was het laagst bij mensen die 1 kop koffie per dag dronken.
Het gemiddelde advies van koffie is 2-4 kopjes per dag.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolIs koffie ook gezond voor mensen met hartklachten?
In een 2e studie keken de onderzoekers naar het effect van koffie bij mensen die al hartklachten hebben. Soms adviseren artsen mensen met hartklachten geen koffie meer te drinken omdat ze bang zijn voor verstoringen van het hartritme door de cafeïne.
Maar uit de gegevens bleek dat ook voor mensen met hartklachten 2 of 3 koppen koffie gepaard gingen met gunstige effecten. Het risico op overlijden was juist lager bij hartpatiënten die koffie drinken, en niet hoger.
Liefst met cafeïne
Tot slot keken de onderzoekers in de 3e studie of er nog verschil is tussen filterkoffie en gemalen koffie, en of het nog uitmaakt of er wel of geen cafeïne in de koffie zit.
Tussen filterkoffie en gemalen koffie waren er geen verschillen. Wel ging koffie met cafeïne gepaard met een gunstiger effect op hartaandoeningen dan koffie zonder cafeïne.
Wist je dat...
...de koffieboon eigenlijk geen boon is? Wanneer de "boon" nog aan de plant zit, is het namelijk een rode bes.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Verder onderzoek nodig
In deze studies zijn alleen relaties gevonden, en geen oorzaak of gevolg. Het is dus niet bewezen dat koffie verantwoordelijk is voor de gevonden gunstige effecten. Ook hebben de onderzoekers niet kunnen controleren op andere factoren in de voeding die mogelijk een rol spelen bij cardiovasculaire ziektes.
De resultaten uit deze studie moeten dus nog verder onderzocht worden, voor er harde conclusies kunnen worden getrokken.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie