Is koffie goed voor je hart?

Goed nieuws voor koffieliefhebbers: het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag beschermt mogelijk tegen hartziekten en zorgt er mogelijk voor dat je langer leeft. Ook bij mensen die al hartklachten hebben.

Koffie gezond

1, 2 of 3 koppen koffie per dag

Om te kijken wat het verband is tussen koffie en hartaandoeningen voerde een groep onderzoekers 3 opeenvolgende studies uit. Ze gebruikten hiervoor gegevens uit de UK Biobank, waarin een half miljoen mensen al ruim 10 jaar gevolgd worden.

Eerst keken de onderzoekers naar de relatie tussen de hoeveelheid koffie en hartaandoeningen en hersenbloedingen of -infarcten. 

Hieruit bleek dat mensen die 2 of 3 koppen koffie per dag dronken 10 tot 15 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van verschillende hartaandoeningen of vroegtijdig overlijden dan mensen die geen koffie drinken.

Het risico op een hersenbloeding of -infarct was het laagst bij mensen die 1 kop koffie per dag dronken.  

Tip

Het gemiddelde advies van koffie is 2-4 kopjes per dag. 

koffie hartklachten

Is koffie ook gezond voor mensen met hartklachten? 

In een 2e studie keken de onderzoekers naar het effect van koffie bij mensen die al hartklachten hebben. Soms adviseren artsen mensen met hartklachten geen koffie meer te drinken omdat ze bang zijn voor verstoringen van het hartritme door de cafeïne.

Maar uit de gegevens bleek dat ook voor mensen met hartklachten 2 of 3 koppen koffie gepaard gingen met gunstige effecten. Het risico op overlijden was juist lager bij hartpatiënten die koffie drinken, en niet hoger.

Liefst met cafeïne

Tot slot keken de onderzoekers in de 3e studie of er nog verschil is tussen filterkoffie en gemalen koffie, en of het nog uitmaakt of er wel of geen cafeïne in de koffie zit.

Tussen filterkoffie en gemalen koffie waren er geen verschillen. Wel ging koffie met cafeïne gepaard met een gunstiger effect op hartaandoeningen dan koffie zonder cafeïne.

Wist je dat...

...de koffieboon eigenlijk geen boon is? Wanneer de "boon" nog aan de plant zit, is het namelijk een rode bes.

Verder onderzoek nodig

In deze studies zijn alleen relaties gevonden, en geen oorzaak of gevolg. Het is dus niet bewezen dat koffie verantwoordelijk is voor de gevonden gunstige effecten. Ook hebben de onderzoekers niet kunnen controleren op andere factoren in de voeding die mogelijk een rol spelen bij cardiovasculaire ziektes.

De resultaten uit deze studie moeten dus nog verder onderzocht worden, voor er harde conclusies kunnen worden getrokken.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

American College of Cardiology (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Kaliumzouten hebben een bloeddrukverlagend effect. Is kalium daarmee een goede zoutvervanger, ook bij een nierziekte? Er...

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt ni...

Waarom kauwen goed is voor je lichaamsgewicht

Waarom kauwen goed is voor je lichaamsgewicht

Japanse wetenschappers hebben ontdekt waarom goed kauwen helpt om op gewicht te blijven. Het verhoogt tijdelijk je stofw...

Eet gezond voor je nieren

Gezond eten is ook goed voor de nieren

Mensen die gezond eten, hebben minder kans op nierschade dan mensen die ongezond eten. Dat blijkt uit onderzoek onder bi...

Toon meer (-8)
Volg ons