Is koffie goed voor je hart?

Goed nieuws voor koffieliefhebbers: het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag beschermt mogelijk tegen hartziekten en zorgt er mogelijk voor dat je langer leeft. Ook bij mensen die al hartklachten hebben.

Koffie gezond

1, 2 of 3 koppen koffie per dag

Om te kijken wat het verband is tussen koffie en hartaandoeningen voerde een groep onderzoekers 3 opeenvolgende studies uit. Ze gebruikten hiervoor gegevens uit de UK Biobank, waarin een half miljoen mensen al ruim 10 jaar gevolgd worden.

Eerst keken de onderzoekers naar de relatie tussen de hoeveelheid koffie en hartaandoeningen en hersenbloedingen of -infarcten. 

Hieruit bleek dat mensen die 2 of 3 koppen koffie per dag dronken 10 tot 15 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van verschillende hartaandoeningen of vroegtijdig overlijden dan mensen die geen koffie drinken.

Het risico op een hersenbloeding of -infarct was het laagst bij mensen die 1 kop koffie per dag dronken.  

Tip

Het gemiddelde advies van koffie is 2-4 kopjes per dag. 

koffie hartklachten

Is koffie ook gezond voor mensen met hartklachten? 

In een 2e studie keken de onderzoekers naar het effect van koffie bij mensen die al hartklachten hebben. Soms adviseren artsen mensen met hartklachten geen koffie meer te drinken omdat ze bang zijn voor verstoringen van het hartritme door de cafeïne.

Maar uit de gegevens bleek dat ook voor mensen met hartklachten 2 of 3 koppen koffie gepaard gingen met gunstige effecten. Het risico op overlijden was juist lager bij hartpatiënten die koffie drinken, en niet hoger.

Liefst met cafeïne

Tot slot keken de onderzoekers in de 3e studie of er nog verschil is tussen filterkoffie en gemalen koffie, en of het nog uitmaakt of er wel of geen cafeïne in de koffie zit.

Tussen filterkoffie en gemalen koffie waren er geen verschillen. Wel ging koffie met cafeïne gepaard met een gunstiger effect op hartaandoeningen dan koffie zonder cafeïne.

Wist je dat...

...de koffieboon eigenlijk geen boon is? Wanneer de "boon" nog aan de plant zit, is het namelijk een rode bes.

Verder onderzoek nodig

In deze studies zijn alleen relaties gevonden, en geen oorzaak of gevolg. Het is dus niet bewezen dat koffie verantwoordelijk is voor de gevonden gunstige effecten. Ook hebben de onderzoekers niet kunnen controleren op andere factoren in de voeding die mogelijk een rol spelen bij cardiovasculaire ziektes.

De resultaten uit deze studie moeten dus nog verder onderzocht worden, voor er harde conclusies kunnen worden getrokken.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt ni...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende...

gezonde werknemers werkvloer

Op werk mag vaker gesproken worden over gezonde leefstijl

Werkgevers praten nauwelijks met werknemers over een gezonde leefstijl. Terwijl bijna de helft van de werknemers dit bes...

Toon meer (211)