Voedingscentrum raadt wassen van kip af

Bacteriën worden na wassen van kip gevonden in de gootsteen, op het aanrecht en op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum wassen daarom af.

kip bacteriën

Kip wassen is juist niet hygiënisch

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan, meestal om eventuele bacteriën weg te spoelen.

Het Voedingscentrum raadt het wassen van kip af. De waterspetters en het sap van rauwe kip verspreiden juist ziekmakers door de keuken.

Toch wassen?

Wie toch wil wassen, moet letten op een aantal zaken:

  • Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
  • Het eventuele afdrogen van de kip kan het beste met keukenpapier, dat meteen na gebruik wordt weggegooid.
  • Was de handen grondig met water en zeep telkens na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook na het afdrogen van de kip.
Wist je dat...

...het advies voor het eten van gevogelte (kip) op maximaal twee tot drie keer per week ligt?

voedselvergiftiging kip

Voedselvergiftiging

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella.

Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, maar vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën.

Tip

Snijd je groentes en kip los van elkaar. Gebruik een ander mes en snijplan. Zo verklein je de kans op besmetting van bacteriën!

Nieuwe waarschuwing op verpakking

Door in de keuken veilig met rauwe kip om te gaan, kan een voedselinfectie worden voorkomen. Vanaf 1 juli 2022 is er daarom een nieuwe waarschuwing op kipverpakkingen verplicht.

Daarop staat “Let op! geef schadelijke bacteriën geen kans. Bewaar in de koelkast bij maximaal 4OC, was handen, snijplank en mes grondig na aanraking met rauw vlees en eet het vlees goed doorbakken”.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Het lijkt erop dat coronamaatregelen als handen wassen en afstand houden niet alleen gunstig zijn tegen een coronabesmet...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Klacht over vroege invoering Nutri-Score

Klacht over vroege invoering Nutri-Score

Bij de Reclame Code Commissie is er door Voedingsjungle een klacht ingediend over de vroege invoering van het voedselkeu...

Veganistische Schijf van Vijf

Nieuwe Schijf van Vijf voor veganisten, top of flop?

Er zijn onlangs 2 veganistische alternatieven voor de Schijf van Vijf geïntroduceerd. Een persoonlijk advies van ee...

Minder vlees eten, vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Nederlanders eten steeds minder vlees

De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, he...

Toon meer (199)