Voedingscentrum raadt wassen van kip af

Bacteriën worden na wassen van kip gevonden in de gootsteen, op het aanrecht en op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum wassen daarom af.

kip bacteriën

Kip wassen is juist niet hygiënisch

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan, meestal om eventuele bacteriën weg te spoelen.

Het Voedingscentrum raadt het wassen van kip af. De waterspetters en het sap van rauwe kip verspreiden juist ziekmakers door de keuken.

Toch wassen?

Wie toch wil wassen, moet letten op een aantal zaken:

  • Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
  • Het eventuele afdrogen van de kip kan het beste met keukenpapier, dat meteen na gebruik wordt weggegooid.
  • Was de handen grondig met water en zeep telkens na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook na het afdrogen van de kip.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...het advies voor het eten van gevogelte (kip) op maximaal twee tot drie keer per week ligt?

voedselvergiftiging kip

Voedselvergiftiging

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella.

Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, maar vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën.

Tip

Snijd je groentes en kip los van elkaar. Gebruik een ander mes en snijplan. Zo verklein je de kans op besmetting van bacteriën!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Nieuwe waarschuwing op verpakking

Door in de keuken veilig met rauwe kip om te gaan, kan een voedselinfectie worden voorkomen. Vanaf 1 juli 2022 is er daarom een nieuwe waarschuwing op kipverpakkingen verplicht.

Daarop staat “Let op! geef schadelijke bacteriën geen kans. Bewaar in de koelkast bij maximaal 4OC, was handen, snijplank en mes grondig na aanraking met rauw vlees en eet het vlees goed doorbakken”.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër werd, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'