Bacteriën worden na wassen van kip gevonden in de gootsteen, op het aanrecht en op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum wassen daarom af.
Voedingscentrum raadt wassen van kip af
Kip wassen is juist niet hygiënisch
Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan, meestal om eventuele bacteriën weg te spoelen.
Het Voedingscentrum raadt het wassen van kip af. De waterspetters en het sap van rauwe kip verspreiden juist ziekmakers door de keuken.
Toch wassen?
Wie toch wil wassen, moet letten op een aantal zaken:
- Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
- Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
- Het eventuele afdrogen van de kip kan het beste met keukenpapier, dat meteen na gebruik wordt weggegooid.
- Was de handen grondig met water en zeep telkens na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook na het afdrogen van de kip.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...het advies voor het eten van gevogelte (kip) op maximaal twee tot drie keer per week ligt?
Voedselvergiftiging
Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella.
Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, maar vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën.
Snijd je groentes en kip los van elkaar. Gebruik een ander mes en snijplan. Zo verklein je de kans op besmetting van bacteriën!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Nieuwe waarschuwing op verpakking
Door in de keuken veilig met rauwe kip om te gaan, kan een voedselinfectie worden voorkomen. Vanaf 1 juli 2022 is er daarom een nieuwe waarschuwing op kipverpakkingen verplicht.
Daarop staat “Let op! geef schadelijke bacteriën geen kans. Bewaar in de koelkast bij maximaal 4OC, was handen, snijplank en mes grondig na aanraking met rauw vlees en eet het vlees goed doorbakken”.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie