Wat doet de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)?

De European Food Safety Authority (EFSA) is de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Deze autoriteit geeft onafhankelijke, wetenschappelijke adviezen over alles wat te maken heeft met voedselveiligheid.

De EFSA is onderdeel van de Europese Unie en is opgericht toen in 2002 de General Food Law is opgesteld. Deze wet heeft als doel om de gezondheid van de mens te beschermen en de belangen van de consument - met betrekking tot voedsel - te behartigen.

De EFSA doet onderzoek naar alles wat te maken heeft met voedselveiligheid en stelt haar adviezen op aan de hand van wetenschappelijke conclusies. Eén van de belangrijkste taken van de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid is het geven van adviezen aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de verschillende lidstaten. Zo wordt de wet- en regelgeving omtrent voeding in ons land bepaald aan de hand van de adviezen van de EFSA.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Zijn kleurstoffen in snoep schadelijk voor kinderen?

Ilse Brand
Fabrikanten gebruiken felle kleurtjes om snoep, taart en frisdrank aantrekkelijk te maken voor kinderen. Door de Europese Unie goedgekeurde kleurstoff...

Wat zijn kleurstoffen?

Rabia Kechouh
Kleurstoffen zijn stoffen die kleur geven aan een product. Er bestaan veel verschillende soorten, maar voor voedingsmiddelen is er slechts een beperkt...

Wat is xylitol?

Mireille Bakermans
Xylitol is een zoetstof. Het is ongeveer net zo zoet als suiker maar het bevat minder calorieën. Xylitol maakt producten zoeter en het kan andere stof...

Wat is de gezondste zoetstof in plaats van suiker?

Rabia Kechouh
Er bestaat geen gezondste zoetstof in plaats van suiker. Alle zoetstoffen bevatten namelijk geen of nauwelijks voedingsstoffen en calorieën. Ook zijn ...

Zijn E-nummers gevaarlijk?

Ilse Brand
E-nummers zijn hulpstoffen die fabrikanten toevoegen om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren, zoals de kleur, smaak, volume of om voedsel ...
Toon meer (954)
Volg ons